Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2015

Udruga Franak: Zbog divljanja tečaja švicaraca mogući nemiri!

Udruga Franak danas je održala izvanrednu press konferenciju, povodom Odluke Švicarske narodne banke da više neće braniti tečaj CHF u odnosu na EUR. ..

Nakon velikih financijskih potresa na valutnom tržištu, Udruga Franak održala je press konferenciju, na kojoj je upozoreno na dosadašnju inertnost sustava, što je dovelo do novog ugrožavanja i pojave iznimno negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica po dužnike s kreditima u CHF valuti.

Ovakav razvoj situacije potvrdio je da su upozorenja Udruge Franak bila opravdana, da je donošenje sadašnjeg Zakona o potrošačkom kreditiranju samo „privremena vatrogasna mjera“, koja nije riješila glavni problem CHF kredita,  a to je izloženost dužnika prema visokom valutnom riziku. Obespravljeni i oštećeni dužnici više nisu u mogućnosti čekati, budući da su im ugrožena ljudska prava i životna egzistencija, kao i članova njihovih obitelji, navodi se u priopćenju.

Udruga Franak zatražila je od Vlade RH i Hrvatske narodne banke hitno donošenje privremene mjere moratorija na tečaj, koji bi se isključivo odnosio na sve kredite s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja konkretnih dugoročnih mjera.

Osim privremenog rješenja, Udruga je odmah iznijela i zahtjeve za konkretnim i konačnim rješenjima svih problema u slučaju Franak.

Zahtjevi od strane Udruge Franak prema Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH i Borisu Vujčiću, guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) su slijedeći:

- donošenje Uredbe sa zakonskom snagom, kojom će intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju;

- u Uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi;

- Uredbom zabraniti ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku;

- povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope;

- propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti).

Udruga Franak, na temelju mnogobrojnih zaprimljenih poziva i poruka tijekom posljednja 24 sata, upozorila je na veliku mogućnost socijalnih nemira, ukoliko nadležne i odgovorne institucije te najodgovornije osobe u ovoj državi ne poduzmu konkretne korake u rješavanju ovoga dugogodišnjeg problema dužnika sukladno iznijetim zahtjevima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram