Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2015

Kako odabrati najbolje programsko rješenje za svoje poslovanje?

Svake godine donose se novogodišnje odluke kojima se nastoje promijeniti određene navike. Ista stvar je i u poslovnom svijetu. Na početku godine definiraju se ciljevi koji se žele ostvariti te promjene u načinu poslovanja, funkcioniranju timova, poboljšanju efikasnost, optimizaciji troškova...

Na koji način se to može postići? Kako da poboljšate i modernizirate svoje poslovanje u 2015. godini?

Poslovanje možete poboljšati uvođenjem programskog rješenja (aplikacije) kojim ćete lakše pratiti i voditi cjelokupno poslovanje. Informatizacijom ureda i poslovnih procesa imat ćete bolji uvid u realizaciju projekata i zadataka, ukupne prihode i troškove, završene i nezavršene obaveze i dr.

Prilikom implementacije programskog rješenja javlja se nekoliko mogućnosti a to je da li kupiti, razviti ili unajmiti rješenje?

Koja je opcija najbolja provjerili smo sa predstavnikom poduzeća Softwise, koji su razvili veliki broj programskih rješenja od kojih je najpoznatiji softCRM kao primjer uspješnog domaćeg CRM sustava.

Vrlo teško je reći koja je mogućnost najbolja, puno ovisi o tome kakvo je poduzeće, koliko je veliko, koliko je razvijeno, kakav kadar ima, uostalom i kakvim financijama raspolaže. I kupnja i razvoj i najam imaju prednosti i nedostatke koje treba odvagnuti prije implementacije sustava.

Kupnja gotovog rješenja omogućava brzu dostupnost jer se u pravilu može vrlo brzo početi koristiti, dostupno je odmah. Gotovo rješenje ima već postojeće korisnike kod kojih se može provjeriti iskustvo sa programom i dobavljačem programa koje uključuje ažurnost, korisničku podršku, mogućnosti programa, poštivanje zakonskih propisa i dr. Jednom kupljeni program u vašem je vlasništvu, instaliran na vaše računalo.

Kako bi se program instalirao na vaše računalo potrebni su određeni tehnički preduvjeti i resursi koji podrazumijevaju servere za smještaj aplikacije i baze, jače računalo kako bi moglo pokretati sustav i sl. Upitna može biti i tehnička podrška koja održava vaš hardver i softver jer mora dolaziti u vaše poduzeće kako bi riješila nastali problem što iziskuje dodatne troškove i vrijeme.

Poslovanje poduzeća je potrebno prilagoditi mogućnostima programa. Cijena kupnje gotovog rješenja je viša jer se jednokratko plaća cijeli iznos programa.

Razvoj programa po narudžbi omogućava da se program prilagođavama vama i vašem načinu poslovanja a ne obrnuto kako je to slučaj kod kupnje gotovog rješenja. Razvoj programskog rješenja podrazumijeva stalni kontakt i suradnju između naručitelja i izvođača, moguće su dodatne prilagodbe i razvoj programa prema vašim zahtjevima.

Razvoj programa, pogotovo ako je u pitanju kompleksniji program, može imati dug razvojni period, čak i po nekoliko godina. Obično su takvi programi značajno skuplji jer će to biti jedinstveno rješenje koje neće koristiti nitko drugi. Zahtjeva se angažiranost ljudskih resursa koji će izraditi projektnu ideju, definirati zahtjeve za razvoj, surađivati sa izvođačima...

U posljednje vrijeme sve se više poduzetnika odlučuje na model najma programskog rješenja. Takva rješenja su online, pristupa im se na zahtjev korisnika kada oni to žele i s lokacije koje žele. Naručitelj i dobavljač su u stalnom kontaktu te postoji mogućnost prilagodbe programa potrebama i zahtjevima naručitelja. Nema potrebe za dodatnim tehničkim resursima osim računala i internet veze, koje vjerojato već posjedujete u uredu. Za razvoj, održavanje, skladištenje podataka, održavanje baza podataka se brine dobavljač.

Programska rješenja koja se daju u najam možete početi koristiti odmah, već za nekoliko minuta nakon registracije. Većina takvih programa daje se u najam na mjesečnoj ili godišnjoj bazi prema broju korisnika. Na taj način plaćate samo onu količinu usluge koju koristite i koja vam je potrebna. U svakom trenutku možete odustati od daljnjeg najma programa te nemate više nikakve financijske obaveze prema dobavljaču.

Potencijalni nedostaci najma programskog rješenja mogu biti problem sa internetom čime se onda povlači pitanje dostupnosti programa.

Prema iskustvu sugovornika, danas se sve više poduzetnika odlučuje za model najma, zbog manjih inicijalnih troškova i brzog početka korištenja. softCRM aplikacija, koja funkcionira po tom principu, omogućava korisniku da odmah može vidjeti što dobiva, postoji demo verzija gdje se sustav može isprobati, plaća se samo usluga koja se koristi te se može prestati koristiti u bilo kom trenutku.

Kada jednom kupite aplikaciju tada ćete ju vjerojatno i koristiti bez obzira ako i kasnije shvatite da to možda nije najbolje rješenje za vas. U najmu to nije slučaj, ne plaćate ništa unaprijed već se sve plaća za tekuće razdoblje.

Programska rješenja mogu uvelike olakšati obavljanje svakodnevnog poslovanja i rasteretiti djelatnike kako bi se mogli posvetiti nekim drugim obavezama i zadaćama.

Poboljšate svoje poslovanje u 2015. godini već danas!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram