Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2015

Već devet mjeseci za redom bilježi se pad ukupnih kredita

Prema posljednjim podacima HNB-a, krajem studenog kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 281 milijardu kuna što je 0,4% više u odnosu na prethodni mjesec...

Međutim, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, ukupni krediti zabilježili su pad od 2,4% što je već deveti mjesec zaredom otkako se bilježi kreditna kontrakcija ukupnih kredita na godišnjoj razini. U odnosu na kraj 2013. godine, ukupni kreditni plasmani zabilježili su pad od 2,0% što također potvrđuje nastavak trenda razduživanja koji je snažnije započet još od kraja 2012. godine.

Godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično je ublažilo slabljenje tečaja domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak (za 0,6% odnosno 3%), obzirom da se krajem studenog 73,2% ukupnih kredita odnosi na kredite denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu.

Za iskazani rast kredita na mjesečnoj razini (u iznosu od 1,2 mlrd kuna) prvenstveno je zaslužan rastući iznos kredita danih državi koja je u odnosu na listopad na središnjoj i lokalnoj razini ukupno povećala iznos kredita za 440 milijuna kuna. Ostatak od 780 mil kuna mjesečnog povećanja ukupnih kredita odnosi se na kredite nefinancijskim trgovačkim društvima.

Preko 45% ukupnih kredita čine krediti dani stanovništvu (126,8 mlrd kuna) koji u studenom bilježe nastavak trenda razduživanja: na mjesečnoj razini smanjeni su za -0,1% dok su na godišnjoj razini pali za -0,7%. Godišnji rast kredita danih stanovništvu posljednji put je zabilježen u lipnju 2012. godine. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili blagi rast (+0,7%), krediti poduzećima nastavljaju s negativnim trendovima u razduživanju promatrajući na godišnjoj razini: u studenom su ukupni krediti dani sektoru poduzeća iznosili 106 milijardi kuna (čineći 38% ukupno danih kredita) te su već 28. mjesec zaredom zabilježili godišnji pad (-3,9%). U odnosu na prosinac 2013. smanjili su se za 2,1%. Posljednji podaci o distribuciji kredita kreditnih institucija za obrtna sredstva i kredita za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima pokazuju kontinuirani godišnji pad koji datira od svibnja 2012. godine. Tako su u studenom krediti za obrtna sredstva poduzeća zabilježili značajan godišnji pad od 5,3% dok su krediti za investicije 3,5% niži nego u istom mjesecu 2013. godine.

"Smanjena domaća potražnja uvjetovana negativnim kretanjima na tržištu rada i u narednom razdoblju će utjecati na kreditnu kontrakciju sektora stanovništva, dok će izostanak gospodarskog oporavka i dalje podržavati neizvjesnosti oko budućih uvjeta financiranja što će posljedično utjecati na nižu apsorpciju kredita od strane sektora poduzeća", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram