Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2015

Dnevnik: Todorić privremeno prodaje 38 posto Mercatora?

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić zadnjih tjedana pokušava naći kupce kojima bi opcijskim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom kasnijeg ponovnog otkupa, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na "neslužbene informacije" čiji izvor ne navodi...

Dionice Agrokorove slovenske akvizicije ne bi prodao sam koncern Agrokor direktno nego Agrokor Investments, Todorićeva tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj, pri čemu se računa da bi za to mogle biti zainteresirane banke i hrvatski mirovinski fondovi, navodi slovenski list.

Na taj bi način Agrokor navodno osigurao financijsku potporu za dobivanje likvidnih sredstava koja mu nužno trebaju za otplatu dugova, navodi list.

"Dnevnik" tvrdi da se pokazuju točnima neke ocjene kako je postojeća Agrokorova financijska konstrukcija "upitna" jer će do kraja godine morati otplatiti trećinu zajma Adris grupe, dok mu je već dospjela isplata 50 milijuna eura kredita francuske banke BNP Paribas Fortis.

Postoje i neslužbene informacije po kojima bi Agrokor dio svoje imovine, također s ciljem smanjenja zaduženosti i povećanja likvidnosti, mogao prebaciti na posebno "projektno poduzeće" koje bi onda prodao s obvezom da ga otkupi kroz nekoliko godina, no takav je scenarij manje vjerojatan s obzirom da bi ga morale odobriti sve banke vjerovnice Agrokora, navodi slovenski list.

S druge strane, hrvatski mirovinski fondovi, koji su Todoriću u prošlosti već pomagali, ponovno otkupljuju dionice Mercatora, čime sprječavaju da se vrijednost dionice slovenskog trgovačkog lanca u vlasništvu Agrokora smanji na manje od 70 eura, navodi list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram