Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2015

U prvih deset mjeseci prošle godine izvoz narastao na 8,5 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima DZS-a, u listopadu prošle godine vrijednost ukupnog izvoza roba iznosila je 922 mil eura što je 1,2% više u usporedbi s istim mjesecom 2013. godine (pad od 4% na mjesečnoj razini)...

Istovremeno, u listopadu je uvezeno ukupno 1,489 mlrd eura vrijednosti robe što na godišnjoj razini predstavlja rast od 3,8% (6,8% manje nego u rujnu). Na kumulativnoj razini tj. u razdoblju od prvih deset mjeseci robni izvoz je dosegnuo 8,5 milijardi eura (godišnji rast od 8,2%) dok je uvoz ostvaren na razini od 14,5 milijardi eura ostvarivši godišnju stopu rasta od 4,3%. Obzirom da je u promatranom razdoblju rast izvoza ostvaren po višim godišnjim stopama od uvoza, deficit robne razmjene (5,947 milijuna eura) na godišnjoj razini zabilježio je pad od 0,9%. Pokrivenost uvoza izvozom porasla je sa 58,5% u prvih devet mjeseci na 58,9% u razdoblju od siječnja do listopada.

Promatrano prema NKD-u, u prvih deset mjeseci 2014. izvoz u prerađivačkoj industriji porastao je za 7,5% godišnje no istovremeno je uvoz iz ovog sektora porastao po višim godišnjim stopama (+9,2%). Ohrabruje podatak da je unutar prerađivačke industrije izvoz prehrambenih proizvoda zabilježio godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi (+17,5%). Pozitivan doprinos rastu izvoza u prvih deset mjeseci došao je i od izvoza iz kategorije poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (+4,2% godišnje) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+97,9%) te informacija i komunikacija (+23,1%). Negativan doprinos rastu izvoza u promatranom kumulativnom razdoblju došao je od izvoza iz kategorije rudarstva i vađenja koji je zabilježio godišnji pad od 15,9% te opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (-13,3%).

"Premda ohrabruju podaci o relativno većim godišnjim stopama rasta izvoza od uvoza u razdoblju od prvih deset mjeseci, ne treba zanemariti činjenicu da kvaliteta podataka o robnoj razmjeni prije i poslije pristupanja Hrvatske EU nije na istoj razini. Ipak, trend rasta izvoza roba po višim stopama od uvoza očekujemo i kroz naredno razdoblje, pod pretpostavkom da će gospodarska situacija u zemljama partnerima podržati nastavak potražnje za hrvatskim proizvodima", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram