Zatvori
Poslovni Puls
09/01/2015

Euro najslabiji u 9 godina: Isplati li se štedjeti?

Euro ne prestaje slabiti u odnosu na američki dolar. Na globalnom deviznom tržištu (Forexu), euro je u odnosu na američki dolar od početka godine oslabio dodatnih 3%, te nastavio veliki trend slabljenja iz prethodne godine...

U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.1800, što je čak 15,6% ispod razine od sredine prošle godine kada je u jednom trenutku tečaj iznosio 1.3990.

Pad eura ne treba iznenaditi. Analitičari Admiral Marketsa ga najavljuju više od godinu dana te i dalje smatraju da će euro dugoročno i dalje slabiti u odnosu na američki dolar.

Pojednostavljeno rečeno, gospodarska situacija u SAD-u je mnogo bolja nego u Europi pa je sasvim logično da je potražnja za dolarom mnogo veća nego za eurom.

Na bolju situaciju u SAD-u ukazuju gotovo svi ekonomski pokazatelji. Stopa nezaposlenosti u SAD-u je 5,8% dok je u eurozoni čak 11,5% a u pojedinim zemljama i mnogo viša. Američki BDP raste po sve bržim stopama, u posljednjem izvješću (za treći kvartal 2014.) rastao je čak 5%, dok je BDP eurozone porastao samo 0,2%.

Stopa inflacije u SAD-u iznosi približno 1% ali očekuje se da će tijekom godine početi postepeno rasti na temelju čega će američka centralna banka početi podizati kamatne stope te radi većeg prinosa povećati potražnju za američkom valutom. S druge strane, stopa inflacije u eurozoni je negativna (-0,2%) radi čega Europska centralna banka priprema više programa ubrizgavanja novca u financijski sustav što dovodi do prevelike ponude eura i daljnjeg smanjivanja vrijednosti.

Budući da je hrvatska kuna vezana za euro, štediše iz Hrvatske koji štednju drže u eurima neće osjetiti slabljenje eura u odnosu na ostale valute. Štednja u eurima neće biti nesigurna zato što euro slabi, ali će i dalje postajati sve manje isplativa jer su kamatne stope na euru iznimno niske i mogle bi i dalje padati budući da Europska centralna banka referentne kamatne stope drži ispod nule, što se od nastanka eura nikada nije dogodilo. Monetarna politika ECB-a će barem još godinu do dvije biti iznimno labava, pa je gotovo sigurno da kamatne stope na euro neće rasti.

Budući da su kamatne stope na štednju sve niže, sve više štediša traži alternativni oblik ulaganja novca. Dionice na domaćoj burzi nisu atraktivne budući da gospodarska situacija u našoj zemlji nije dobra pa ni cijene dionica ne rastu. Ulaganje koje u proteklih godinu dana bilo atraktivno i profitabilno je kupnja američkog dolara.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će se povećana volatilnost na tržištu nastaviti te su pomaci tečaja glavnih valuta od nekoliko posto u nekoliko dana ili tjedana i dalje mogući što će omogućiti nove prilike za ostvarivanje profita. Također smatraju da će dugoročno američki dolar i dalje jačati u odnosu na euro, no nakon naglog jačanja zadnjih mjeseci moguća je privremena korekcija od nekoliko posto.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram