Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2015

Zašto smo propali: Kroz krizu izgubljeno gotovo 240 tisuća radnih mjesta!

I u studenom je nastavljen uobičajeni trend smanjenja broja zaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini...

Tako je prema posljednjim podacima DZS-a, četvrti mjesec za redom, zabilježen pad broja ukupno zaposlenih na mjesečnoj razini (pad broja zaposlenih na mjesečnoj razini započinje uglavnom u kolovozu i traje do završetka zime) pa je njihov ukupan broj pao na 1.316.686 što je 12.382 osoba ili 0,9% manje u odnosu na listopad. Ovakva kretanja na mjesečnoj razini, odnosno usporavanje stope pada, uobičajena su za studeni obzirom da povratak sezonskih radnika u nezaposlenost traje od kolovoza te je veći dio radnika već u evidenciji nezaposlenih. Promatrano na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih bilježi kontinuirani pad od rujna 2009. U studenom prošle godine u odnosu na isti mjesec 2013. broj zaposlenih niži za 1,9% (25.241 osoba) dok je u odnosu na studeni predkrizne 2008. broj ukupno zaposlenih niži za 15,4% ili 238.908 osoba.

S druge strane, broj zaposlenih u pravnim osobama u studenom je iznosio 1.105.377 osoba što je u odnosu na studeni 2013. manje za 17.283 osoba ili 1,5%. Na mjesečnoj razini također je zabilježen pad i to za 8.694 osobe ili 0,8%.

Negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju se i u kumulativnim podacima za prvih jedanaest mjeseci. Naime, u razdoblju od siječnja do studenog broj zaposlenih je niži za 1,8% u odnosu na isti period 2013. Pri tome je najznačajniji doprinos došao od pada broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala te javnoj upravi i obrani; obvezno socijalno osiguranje, koji su zabilježili pad od 2,2%, 1,3% odnosno 2,3% a u ukupnom broju zaposlenih u pravnim osobama čine udio od 43%. Suprotno tome, snažnije stope pada ublažila je povećana zaposlenost u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+2,6%), poslovanja nekretninama (+3,7%) te obrazovanja (+0,8%).

"Dok su kretanja na mjesečnoj razini uobičajena za studeni te u narednim mjesecima možemo očekivati nastavak negativnih stopa s obzirom da uobičajeno sezonsko zapošljavanje za pripremu turističke (pred)sezone počinje tek u ožujku, kontinuirani pad na godišnjoj razini odraz je teške situacije na tržištu rada koja je posljedica dugogodišnje recesije", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram