Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2015

OTP banka snizila kamatne stope

OTP banka najavila je u četvrtak kako od 26. siječnja snižava kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom, uslijed pada nacionalne referentne stope (NRS)...

Iz OTP banke navode kako će od 26. siječnja kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu u eurima biti niže za 0,21, a za kredite u kunama za 0,16 postotnih bodova.

Do snižavanja kamatnih stopa dolazi slijedom kretanja NRS-a, prosječnog troška financiranja bankarskog sektora, uz koju je OTP banka vezala svoje kredite.

Osim OTP banke, snižavanje kamatnih stopa uslijed nižih razina NRS-a ranije su već objavile i Hrvatska poštanska banka i Zagrebačka banka, koje su s obračunom nižih kamatnih stopa započele s 1. siječnjem ove godine.

Nacionalna referentna kamatna stopa (NRS) prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska udruga banaka na osnovi podataka o visini troška financiranja koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju sve banke u Hrvatskoj. Pritom se izračunavaju dvije stope - NRS1, koja predstavlja troškove financiranja iz prikupljenih depozita fizičkih osoba, kao i NRS2, kojim se iskazuju troškovi financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Uvođenje NRS-a vezano je uz stupanje na snagu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) početkom 2014. godine. Zakonodavac je, naime, tim zakonskim izmjenama bankama naložio da se parametri za promjene varijabilnih kamatnih stopa kod potrošačkog kreditiranja vežu uz referentnu kamatnu stopu, poput Euribora i Libora, stopu inflacije, premiju državnog kreditnog rizika i sl.

Kako u Hrvatskoj do tada nije postojala nacionalna referentna kamatna stopa, HUB je razvio metodologiju izračuna NRS-a, a svoje su kredite uz tu stopu vezale ZABA, HPB i OTP banka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram