Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2014

Lorencin najavio dobre prosinačke turističke rezultate

Tijekom prosinca sva važnija odredišta zabilježila su rast broja noćenja od 4 do 5 posto, a rast broja dolazaka čak je i veći, dok je zagrebački Advent primjer kako treba raditi u posezoni, kazao je u srijedu ministar turizma Darko Lorencin. 'Zagrebački Advent dokaz je da se itekako može. Na Advent se nadovezuje Snježna kraljica, a Zagreb ima puno mogućnosti i da se nakon skijaškog spektakla sezona produži nekim dobrim proizvodom', kazao je Lorencin u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija...

Sezonu 2014. ocijenio je relativno uspješnom budući da je, kako je istaknuo, očekivao koji postotak više i u dolascima i u noćenjima. Naveo je kako se može govoriti i o stagnaciji, ali da je moglo biti i gore jer je izostalo dosta individualnih turista, u pravilu dobrih potrošača, i to u samoj špici sezone koju je obilježilo loše vrijeme.

Najavio je da u siječnju počinje testiranje novih slogana hrvatskog turizma, te da u budućnosti mnogo očekuje od projekta 'Hrvatska 365' kojim bi se trebala izbjeći sezonalnost, odnosno produžiti pred i posezone. Zadovoljan je odazivom na projekt, ali i reakcijom stranih tržišta, posebice britanskog s kojeg je već ove zime zabilježeno znatno povećanje broja dolazaka.

Povećanje PDV-a na turističke usluge s 10 na 13 posto smatra najgorom stvari koja mu se dogodila u mandatu. I nadalje će se zauzimati za smanjenje PDV-a turističkom sektoru jer, kako kaže, visoki PDV tjera investitore. Kazao je i da za hotelske kuće koje su ponuđene na prodaju, kao što su Maestral, Plat i Imperial, postoji dobar interes, mada nije želio govoriti o imenima investitora. Za te hotelske kuće uskoro očekuje obvezujuće ponude.

Kupare najavljuje kao velik posao, s obzirom na to da je potencijalnim ulagačima ponuđen iznimno primamljiv paket koncesija na 99 godina, te na pomorsko dobro koncesija na 50 godina, što je maksimum koji može odobriti Vlada.

Podupro je plan restrukturiranja tvrtke Sunčani Hvar, istaknuvši kako je iznimno štetno što su 2005. godine sva upravljačka prava dana investitoru, iako je država imala 32 posto vlasništva. Mnogo očekuje od novog češkog investitora koji je od banaka otkupio sve dugove Sunčanog Hvara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram