Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2014

Turizam kontra krize: Ove godine već 978 milijuna turista

Globalni turizam ne poznaje krizu, pokazuju najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO), prema kojima je u prvih deset mjeseci ove godine svijetom putovalo 978 milijuna turista, odnosno njih 45 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine...

To predstavlja rast od 4,7 posto u odnosu na podatke UNWTO-a za deset mjeseci prošle godine, a zadržavanje takve stope rasta očekuje se i do kraja ove godine čime bi broj stranih turista u svijetu premašio 1,1 milijardu.

Također, UNWTO prognozira da će se porasti u svjetskom turizmu nastaviti i iduće godine, i to za bar 3 posto više turista koji će putovati svijetom u odnosu na ovu godinu.

Očekuje se da će Europa i do kraja ove godine biti turistički najposjećenija svjetska regija te zadržati svoj vodeći, gotovo 50 postotni udjel u ukupnom broju stranih turista u svijetu, iako je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila nešto manje postotke rasta međunarodnih turističkih dolazaka od drugih svjetskih regija, od 4 posto u odnosu na lani.

Pritom su najveći porasti dolazaka stranih turista od 7 posto zabilježeni u sjevernoj Europi i južnom Mediteranu, i to najviše zbog snažnih, pa i dvoznamenkastih porasta tih dolazaka u Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj i Malti.

Nešto skromnije, za 2 posto, rastao je broj stranih turističkih dolazaka u zapadnoj Europi, dok je u srednjoj i istočnoj Europi stagnirao, što je u velikoj suprotnosti sa rezultatima iz te europske podregije za zadnje tri godine, tijekom kojih su dolasci stranih turista rasli prosječno 8 posto godišnje.

Regija koja je ove godine u svijetu zabilježila najveće poraste dolazaka stranih turista su Amerike odnosno sjeverna i južna Amerika, od 8 posto, što je po UNWTO-u ujedno i najbolji rezultat te regije u zadnjih deset godina odnosno od 2004.

Sve su američke podregije pritom, od sjeverne Amerike, preko Kariba i srednje Amerika do južne Amerike, udvostručile stope rasta u odnosu na prošlu godinu, uz posebno dobre rezultate Meksika i SAD-a.

Amerike s porastima dolazaka stranih turista od 5 posto slijedi regija Azije i Pacifika, pri čemu najbolji rezultati s porastima od 8 posto dolaze iz južne Azije odnosno od po 7 posto iz Indije i sjeveroistočne Azije, gdje su glavne destinacije poput Japana i Republike Koreje registrirale dvoznamenkasti rast.

U Oceaniji stranih je turista u deset mjeseci ove godine došlo ukupno 6 posto više, zahvaljujući uglavnom povećanju dolazaka u Australiju i Novi Zeland, dok je u jugoistočnoj Aziji rast od 2 posto usporen u odnosu na 2012. i 2013. što iz UNWTO-a objašnjavaju smanjenjem dolazaka u Tajland.

Za razliku od toga, regija Bliski istok bilježi poraste dolazaka stranih turista od oko 4 posto, čime se donekle ublažuju 'skokoviti padovi' u toj regiji od 2011., a i gotovo sve destinacije su manje-više, od Egipta, Jordana, Libanona do Saudijske Arabije, znatno poboljšale svoje turističke izvedbe u odnosu na prošlu godinu.

Najmanji rast dolazaka stranih turista u deset mjeseci ove godine, od 3 posto, zabilježila je Afrika, pri čemu sjeverna Afrika, kako kažu iz UNWTO-a, konsolidira svoj oporavak s rastom tih dolazaka od 2 posto u odnosu na lani, dok subsaharska Afrika bilježi rast od 3 posto, i to unatoč izazovima koje donio virus ebole i izbijanju te bolesti u nekoliko zemalja zapadne Afrike, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram