Zatvori
Poslovni Puls
23/07/2014

Iznimno povoljne prognoze za svjetski turizam

U svjetskom turizmu prva četiri mjeseca ove godine donijela su porast međunarodnih turističkih dolazaka od 5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a sličan rast mogao bi se zadržati i do kraja ove godine s obzirom da su izgledi od svibnja do kolovoza vrlo pozitivni uz očekivanje i jake ljetne 'špice'...

Predviđanja su to Svjetske turističke organizacije-UNWTO u novom izdanju njihovog Svjetskog turističkog barometra koji osim sažimanja podataka o međunarodnim turističkim dolascima iz cijelog svijeta donosi i prognoze za slijedeće razdoblje u svjetskom turizmu.

Po tim podacima međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prva četiri mjeseca ove godine bilo je 317 milijuna, što je 14 milijuna ili 5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

To je ujedno ista stopa rasta dolazaka kakva je bila i za cijelu prošlu godinu, čime je već postignuta, kako ističu iz UNWTO-a, stopa iznad dugoročno prognoziranog trenda od oko 4 posto godišnje od 2010. do 2020.

Slično prognoziraju i za razdoblje od svibnja do kolovoza ove godine ili za 'špicu' sezone jer se očekuje da će u to vrijeme više od 460 milijuna turista putovati u inozemstvo. U to se vrijeme u prosjeku ostvaruje više od 40 posto ukupnih godišnjih međunarodnih turističkih dolazaka.

Uz to, optimizmu UNWTO-u pridonose i podaci za prva četiri mjeseca ove godine po svjetskim regijama koje su sve imale poraste stranih turističkih dolazaka, osim Bliskog istoka za koji se procjenjuje pad od oko 4 posto, ali uz ograničeno dostupne podatke.

Najveće poraste dolazaka stranih turista među regijama od po 6 posto imali su Azija, Pacifik i Južna Amerika, koje slijede Europa i Afrika porastom od 5 posto i u čijim su nekim podregijama ostvareni i porasti od po 8 posto (sjeverna, južna i mediteranska Europa te sjeverna Afrika).

Komentirajući takav, kako kaže, ohrabrujući početak ove turističke godine, glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai naglašava i da to podjednako pridonosi odredištima i u naprednim i u gospodarstvima u razvoju, kao i da pokazuje kako se turizam prilagođava promjenjivim kretanjima na tržištima.

UNWTO procjenjuje da će i ove godine najveći rast turističke potražnje biti s jakih tržišta u nastajanju, Kine, Rusije, Saudijske Arabije i Indije, a kako se poboljšava gospodarska situacija postupno jača i potražnja i iz Italije, Australije, Republike Koreje, Nizozemske, Norveške i Švedske od kuda bi ove godine mogli stići i najveći turistički potrošačiac

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram