Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2014

Linkedin u Kini ima više od 5 milijuna korisnika

LinkedIn, osnovan 2003. kao društvena medijska platforma za profesionalce iz cijelog svijeta, ima više od 300 milijuna korisnika u više od 200 zemalja, a njegovi korisnici su gotovo svi s popisa 500 poslovnih čelnika Fortune Globala. Svjedočeći uspjehu, LinkedIn je u veljači 2014. lansirao kinesko izdanje svoje stranice. Danas, nakon deset mjeseci, LinkedIn Kina je prepoznat na kineskom tržištu te ima više od 5 milijuna korisnika, a 200 domaćih tvrtki plaćanja njihove usluge zapošljavanja. Među njima su Baidu, Tencent i Alibaba....

Prije dolaska na kinesko tržište, englesko izdanje LinkedIna je već imala 4 milijuna kineskih korisnika. Istraživanja tržišta su pokazala da kineski korisnici, posebno zaposlenici i diplomirani studenti, imaju slične potrebe za radnom snagom kao i na Zapadu, što uključuje imati poslovne mogućnosti koje odgovaraju njihovim sposobnostima i ostvarivanje veće uspjeha u karijeri, dijeljenje pozitivnih poslovnih iskustava s drugima.

Međutim, ulazak na kinesko tržište nije bio lak. Nakon što su se Google, eBay i Yahoo povukli iz Kine zbog neuspjelih pokušaja na ovom tržištu, LinkedIn je razvio nekoliko strategija koje će spriječiti da ih zadesi ista sudbina.

LinkedIn China je prva imenovala lokalnog izvršnog direktora, Dereka Shena, osnivača i bivšeg izvršnog direktora nuomi.coma, vodeće grupacije za internetsku kupovinu u Kini, i bivši zamjenik predsjednika društvene stranice renren.com.

Kako bi se prilagodili kineskom tržištu, LinkedIn Kina ja uspostavila zajedničko ulaganje, partnerstvo s dvije tvrtke iskusne u lokalizaciji, Seqoia Capital China i China Broadband Capital. Također su na svojim stranicama dodali lokalne postavke kroz suradnju sa Sina-om i Tencentom, kako bi se njihovi korisnici što lakše povezali s LinkedInom i podijelili novosti i uvide iz industrije.

Shen se često na sjedište LinkedIna u SAD-u referira kao na "matični brod", dok je LinkedIn Kina manji svemirski brod koji leti u blizini. Također je rekao i kako bi uspio, LinkedIn Kina ne bi smjela biti samo podružnica, već potpuno novo sjedište s vlastitim odjelima, uključujući i prodaju, tehnološke inovacije, marketing i odnose s javnošću.

"Ovo je vrsta poslovne operacije koju je LinkedIn Kina usvojila kako ne bi ponavljala greške prethodnih međunarodnih internetskih tvrtki u Kini," rekao je Shen.

Kultura tvrtke je za Shena također važna. U LinkedInu Kina postoji pravilo o tome da svatko tko se natječe za posao, bio on šef odjela i recepcionar, mora susreti sa Shenom na osobnom intervjuu. Shen je ovu inicijativu usvojio kako bi LinkedIn Kina mogao funkcionirati kao da je nova tvrtka. Rekao je kako osoblje u novoosnovanim tvrtkama u Kina utjelovljuju duh svojega menadžmenta te se nada da će kroz intervjue osoblje tvrtke moći učiniti isto.

Nisu sve tržišne strategije tvrtke oslonjena na Kinu. Usvojene su i strategije američke tvrtke u partnerstvu sa sveučilištima. Najbolja sveučilišta u SAD-u svake godine pozivaju LinkedIn na održavanje obuke za karijeru i predavanja za studente. LinkedIn Kina je u studenom pružila istu priliku studentima Sveučilišta Peking, pružajući im profesionalne savjete o proširivanju njihovih društvenih veza kako bi pronašli idealan posao.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram