Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2014

Rusi mogu početi paničariti: Rublja u posljednja tri mjeseca izgubila 58 posto vrijednosti!

PROŠLOG tjedna je na većini financijskih tržišta došlo do blage korekcije. Većina valuta je nadoknadila dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar te se trenutno nalazi na približno istoj razini kao na početku mjeseca...

Trenutni tečaj EUR/USD iznosi 1,2435 što je približno 1,50% iznad razine s početka prošlog tjedna, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Britanska funta i japanski jen su također blago ojačali u odnosu na dolar, a dionice su po prvi puta nakon dva mjeseca nekoliko dana za redom gubile vrijednost. Američki indeks SP500 je s rekordno visoke razine dosegnute prije tjedan dana pao približno 3% dok je njemački DAX u istom periodu izgubio nešto više od 4% vrijednosti. Ovakvo kretanje vrijednosti valuta i dionica bilo je očekivano.

Jedina valuta na kojoj nije došlo do korekcije je ruski rubalj koji i dalje bez prestanka gubi na vrijednosti. U posljednjih tjedan dana izgubio je dodatnih 9% vrijednosti što znači da je u posljednja tri mjeseca u odnosu na euro oslabio je 51%, a u odnosu na američki dolar čak 58%!

Cijena nafte je također cijeli prošli tjedan padala te trenutno iznosi 58,74 dolara za barel WTI nafte i 63,30dolara za barel Brent nafte. Na tržištu plemenitih metala je došlo do stabilizacije. Cijena zlata trenutno se nalazi na razini s početka mjeseca i iznosi 1212 dolara po unci. Cijena srebra je nekoliko posto iznad razine s početka mjeseca i iznosi 16,88 dolara po unci. Budući da na sastanku FED-a koji će se održati ovaj tjedan vjerojatno neće doći do najave podizanja kamatnih stopa ranije nego je do sada najavljivano, može se očekivati nastavak korekcije tečaja dolara.

Moguće je da će američka valuta izgubiti još nekoliko posto vrijednosti u idućih mjesec do dva, no dugoročno će vjerojatno nastaviti jačati. Većina najvećih banaka na svijetu očekuje pad tečaja EUR/USD na 1,15 u roku godinu do dvije. Kada je u pitanju nafta, nakon ogromnog pada cijene zadnjih mjeseci, za očekivati je da će doći do barem privremene korekcije od nekoliko posto, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40 dolara po barelu, može se zaključiti da je moguć nastavak pada cijene.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram