Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2014

Povećava se jaz između bogatih i siromašnih

Nejednakosti između bogatih i siromašnih nisu nikad bile toliko izražene u zemljama OECD-a u 30 godina i zbog toga rast tih zemalja stagnira, tvrdi OECD u izvješću, a prenosi HRT.hr...

U zemljama OECD-a prihod 10 posto najbogatijeg stanovništva 9,5 puta je veći od prihoda 10 posto najsiromašnijeg, tvrdi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Organizacija ima 34 članice, većinom razvijenih zemalja poput SAD-a, zemalja EU-a, Australije ili Japana, ali i novih snažnih ekonomija poput Meksika, Čilea i Turske. Kina, Brazil i Indija nisu članice OECD-a.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća najbogatiji građani su zarađivali sedam puta više od najsiromašnijih u zemljama OECD-a.

U 30 godina prosječni prihod najbogatijih kućanstava napredovao je. Prihod 10 posto najsiromašniih zemalja također je porastao u brojnim zemljama, ali puno sporije u zlatnim godinama da bi se smanjio u razdoblju krize, po izvješću.

U gotovo 30 godina, nejednakosti su se najviše produbile u SAD-u, Finskoj, Izraelu, Novom Zelandu, Švedskoj i u manjoj mjeri u Njemačkoj. Nejednakosti u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj u tom su razdoblju malo povećane, a samo su u Grčkoj i Turskoj smanjene. Sve veća nejednakost u društvu pogađa gospodarski rast, po OECD-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram