Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2014

U prvih deset mjeseci Hrvatsku posjetilo 5,4 posto više turista

Preliminarni podaci DZS-a o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima za listopad ukazuju na rast ukupnog broja dolazaka i noćenja turista...

Naime, ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u odnosu na listopad 2013. viši je za 12% pri čemu su zamjetan rast ostvarili strani turisti koji u strukturi ukupnih dolazaka čine udio od 81,9%, a zabilježili su 15,2% više dolazaka na godišnjoj razini. S druge strane, značajniji rast ukupnih dolazaka ograničavali su domaći turisti koji su u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježili 0,6% manje dolazaka.

I kod ostvarenih ukupnih noćenja turista pozitivan doprinos je došao od porasta broja noćenja stranih turista (s udjelom od 85,7%) koji su ostvarili 5,8% više noćenja godišnje dok je negativan doprinos došao od ostvarenog broja noćenja domaćih turista (-3,7% godišnje). Stoga je u odnosu na listopad prošle godine ukupan broj noćenja viši za 4,3%. Promatrano prema zemljama prebivališta iz koje strani turisti dolaze u strukturi noćenja u listopadu prevladali su gosti iz Njemačke i Austrije (29% odnosno 9%) dok ih s nešto nižim udjelima slijede gosti iz Ujedinjene Kraljevine, Slovenije, Italije,Francuske i SAD-a.

Povoljni listopadski podaci pridonijeli su i kumulativnom godišnjem rastu spomenutih pokazatelja. Tako je u razdoblju od siječnja do listopada ukupan broj dolazaka viši za 5,4% dok je ukupan broj noćenja viši za 2,6% u odnosu na isto razdoblje lani.

"Dobri kumulativni podaci u prvih deset mjeseci podržavaju naša očekivanja o godišnjem rastu ukupnog broja noćenja turista od oko 2,5% u 2014. Međutim, niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu mogle bi doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni dok sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram