Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2014

HGK: Nelikvidnost poduzeća i dalje veliki problem

Nakon blagog rasta u rujnu vrijednost je neizvršenih obveza za plaćanje poslovnih subjekata u listopadu blago pala na mjesečnoj razini (za 408 milijuna kuna) i to do razine od 29,9 milijardi kuna...

Time kretanje ovoga pokazatelja ostaje blago promjenjivo s manjim amplitudama, što sugerira stagnaciju odnosno izostanak pravih i brzih rješenja ovog dubokog problema koji je nedvojbeno jedan od velikih ograničavajućih faktora oporavka poslovnog sektora, pikazuje analiza HGK.

Pritom je postalo dvojbeno i temeljno uporište smanjenja vrijednosti neizvršenih obveza kroz predstečajne nagodbe, koje nije polučilo željene rezultate u kratkom vremenu. Tako je od 1.10. 2012. godine do 21.11.2014. godine, ukupna vrijednost prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe iznosila 65,8 milijardu kuna od čega je za samo 42% vrijednosti sklopljena nagodba odnosno za samo 22% prijavljena predmeta, navode iz HGK.

Od implementacije Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u listopadu 2012. godine, ukupna vrijednost neizvršenih osnova pala je za samo 31% zadržavši se na visokoj razini od 48% vrijednosti novca u optjecaju. Instrument predstečajne nagodbe koji je mijenjan već nekoliko puta, ponovno je u proceduri te se objedinjuje s instrumentom stečaja u jedan zakon koji bi trebao stupiti na snagu slijedeće godine.

"Hoće li novi Zakon poboljšati procedure i omogućiti restrukturiranje dužnika na vrijeme i u bržim procedurama, vidjet će se slijedeće godine. Teško je konstatirati kako će to riješiti problem u odnosima plaćanja u gospodarstvu koji je sustavan problem prisutan desetljećima, posebno u okolnostima izostanka ključnih strukturnih promjena sustava koji bi trebao rezultirati ubrzanjem svih procedura i striktnim provođenjem zakona te u okolnostima izostanka relevantnog gospodarskog rasta“, zaključuju u HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram