Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2014

Vrdoljak: Rusija je odustala od Južnog toka i to je odlična vijest za nas

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obišao je postrojenja Podzemnog skladišta plina Okoli te sudjelovao na obilježavanju početka izgradnje dviju novih bušotina, vrijednih 85 milijuna kuna...

Namjena izgradnje dviju novih bušotina povećanje je izlaznih kapaciteta skladišta plina Okoli, a čiji je završetak planiran je u 2015. godini.

Realizacijom investicijskog ciklusa PSP-a, koji obuhvaća modernizaciju i proširenje kompresornice postojećeg skladišta u Okolima te izgradnju vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju, Republika Hrvatska će povećati sigurnost svog plinskog sustava i steći sve preduvjete da se u cijelosti zadovolje potrebe potrošača i podupre gospodarski razvoj zemlje.

Cilj modernizacije postrojenja na Okolima je povećanje kapaciteta utiskivanja te dobivanje rezervnih kapaciteta utiskivanja plina radi veće sigurnosti opskrbe potrošača, smanjenja emisije štetnih plinova i operativnih troškova, a time i povećanja konkurentnosti skladišta te puno veće fleksibilnosti u pružanju usluga.

„Podzemna skladišta plina temelj su sigurnosti i fleksibilnosti opskrbe zbog čega je izuzetno važno da ulaganjem u, za sada jedno, podzemno skladište plina – Okoli, povećamo kapacitet utiskivanja i, što je još važnije u hladnim danima, kapacitet crpljenja uskladištenog plina“, rekao je ministar Vrdoljak te podsjetio kako slijedi projekt rekonstrukcije i modernizacije postojeće kompresornice, vrijedan 170 milijuna kuna.

Time će se smanjiti vrijeme punjenja skladišta za dva mjeseca, osigurati rezervni kapaciteti utiskivanja, povećati konkurentnost skladišta, smanjiti emisija štetnih plinova te smanjiti troškovi održavanja.

„Još većem značaju hrvatskih energetskih projekata pridonosi i činjenica da je Rusija odustala od gradnje Južnog toka“, rekao je ministar te naglasio iznimnu važnost osiguranja stabilnosti plinskog sustava te opskrbe potrošača prirodnim plinom za Hrvatsku, ali i za cijelu regiju.

"Nemamo razloga strahovati, ali imamo razloga investirati u skladište i njegovu fleksibilnost i kvalitetu, a kako bi na otvorenom tržištu bilo još konkurentnije", zaključio je ministar Vrdoljak.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram