Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Vrdoljak: ICT sektor je ključ rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je danas u Osijeku prvi nacionalni ICT summit „ICT – ključ razvoja hrvatskog gospodarstva“...

Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti ICT industrije, Udrugom informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Agencijom za investicije i konkurentnost, te Gradom Osijekom.

Cilj projekta je pomoći u oblikovanju novog prostora suradnje unutar gospodarske zajednice, između ICT sektora i svih drugih industrija, što će pridonijeti smanjenju troškova, stvaranju novih proizvoda i usluga, povećanju konkurentnosti i rastu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU.

Ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako je glavna poruka današnjeg skupa implementacija Industrijske strategije te horizontalno povezivanje industrija između sebe, kao i povezivanje javnog i ICT-sektora. Ministar je podsjetio kako danas ne postoji industrija koja može rasti bez podrške ICT sektora, te naglasio kako ICT sektor ima snagu svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih ostalih sektora gospodarstva.

Kao primjer dobre prakse kako ICT može pomoći javnom sektoru, istaknuo je aplikaciju Ministarstva gospodarstva o cijenama i kvaliteti goriva na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, koja je trenutačno u izradi, a koja će dodatno zaštititi interese potrošača, ali i potaknuti tržišno natjecanje.

Govoreći o Industrijskoj strategiji, ministar Vrdoljak je naglasio kako je ICT sektor jedna od četiri strateške industrijske grane, koji je i u vrijeme krize rastao, zapošljavao i izvozio. Naglasio je kako će, uz povezivanje s ICT sektorom i racionalno korištenje sirovinskih resursa, i ostale industrijske grane kao što su drvna i prehrambena industrija, imati potencijal biti strateške te pokazivati potencijal rasta.

 

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram