Zatvori
Programeri
Foto: Wocintechchat / Unsplash
PoslovniPuls
23/02/2024

Hrvatskoj kronično nedostaju ICT stručnjaci

Hrvatskoj nedostaje dvostruko više ICT stručnjaka kako bi ostvarila digitalnu transformaciju i ispunila ciljeve strategije razvoja digitalnog društva do 2030. godine, zaključak je 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju. Predsjednik udruge HUP ICT, Hrvoje Balen, i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, ističu kako sadašnjih 50 tisuća ICT stručnjaka nije dovoljno za postizanje ambicioznih ciljeva iz nacionalne i EU-ove digitalne strategije.

Balen naglašava kako je suradnja s poslodavcima ključna za ostvarenje digitalizacije te da je potrebno osnovati radne skupine koje će pratiti razvoj i predlagati rješenja za povećanje broja ICT stručnjaka. Uz sredstva iz EU fondova, važno je poticati nacionalna ulaganja u obrazovanje za digitalizaciju, čak i putem zakona o poticanju ulaganja.

On također ističe da novi stručnjaci neće doći isključivo kroz visoko obrazovanje, već je nužno zadržati postojeće i pronaći nove putem prekvalifikacija. Poslodavci su spremni financijski participirati u tom procesu, a Balen apelira da država produži rok za digitalne vaučere za obrazovanje i nakon 2027.

Balen naglašava i potrebu rješavanja prostornih i administrativnih problema koji ometaju razvoj boljih telekomunikacijskih veza u cijeloj zemlji. Osim toga, vjeruje da nova strategija pametne specijalizacije može doprinijeti povećanju udjela ICT-a u BDP-u do 2030.

Rektor Lakušić predlaže produženje obrazovanja za već završene stručnjake s dodatnim plaćenim godinom za stjecanje digitalnih znanja putem digitalnih vaučera. Također, upozorava na nedostatak nastavnika koji bi mogli voditi programe digitalne edukacije, ne samo na fakultetima, već i u srednjim školama.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, ističe ključnu važnost osiguravanja dovoljnog broja ljudi za proces digitalizacije, čime se slaže s ostalim sudionicima sjednice. Gršić također predstavlja podatke o važnoj državnoj informacijskoj infrastrukturi Centra dijeljenih usluga (CDU), koja planira potpunu digitalizaciju baza podataka i registara svih državnih tijela u iduće dvije godine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram