Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Do 2020. godine 7 milijardi eura ulaganja u turističkom sektoru

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas na XVII. Kongresu hotelijera: ''Inovacijske tehnologije u hotelijerstvu'' Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) te panel raspravi o stanju turističke sezone. Sudionike kongresa pozdravio je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je naglasio da Hrvatska može proširiti svoju turističku ponudu putem nautike, zdravstvenog i kulturnog turizma, eno i gastro ponude te tako izravno utjecati na produljenje sezone...

Predsjednik je dodao kako su poslodavci u turizmu i njihovi zaposlenici važan faktor u tom procesu, a glavna je zadaća države da osigura povoljnu poslovnu i investicijsku klimu. Ministar Lorencin istaknuo je kako turizam, kao horizontalna djelatnost i jedan od najkompleksnijih sektora koji uključuje destinaciju na ukupnom teritoriju, zahtijeva visok stupanj suradnje. Ministar je dodao kako hotelijerstvo u Hrvatskoj predstavlja kičmu i stup industrije, a da je sve drugo nadgradnja.

„Strategija razvoja turizma predviđa, kao jedan od imperativa budućeg razvoja hrvatskog turističkog sektora, povećanje udjela hotelskog smještaja i zato me raduje činjenica što je ove godine ostvareno oko 410 milijuna eura investicija u turizam, od čega većina upravo u hotelijerstvu. Do 2020. godine želimo ostvariti ukupno 7 milijardi eura novih investicija od kojih bi većina trebala biti ostvarena u hotelskom sektoru“, rekao je ministar Lorencin, dodavši da hotelijerstvo u destinaciji mora imati puno važniji prostor, jer će se tako postići sinergija s ostatkom destinacije, a samim time i bolja konkurentnost regija u cjelini. Lorencin je zadovoljan ukupnim rezultatima i razvojem 2014. turističke godine, s obzirom na sve izazove i loše vrijeme koji su obilježili mjesec srpanj, poručuju iz Ministarstva turizma.

„Rezultat prvih 10 mjeseci ove godine, koji pokazuje porast u fizičkom prometu, izuzetno nas veseli i pokazuje kako hrvatska ima žilav turistički proizvod. Ove smo godine pokrenuli projekt Hrvatska 365, sa zadaćom promocije ostalih turističkih proizvoda, kako bismo pokazali da Hrvatska nije isključivo sunce i more. Preduvjet za promociju proizvoda kao što su gastronomija, zdravlje, poslovni turizam, bike, avanturistički turizam, kvalitetno je upravljanje razvojem tih proizvoda. Tek tada možemo govoriti o istinskom produljenju sezone. Ove godine proveli smo pilot projekt s čijim smo rezultatima zadovoljni. Taj projekt treba unapređivati te nadograđivati iz godine u godinu i vjerujem u njegovu stratešku važnost, kao i u važnost sustava destinacijskog menadžmenta kojeg polako uvodimo u sustav“, poručio je Lorencin.

Što se tiče rezultata koje su ostvarili hotelijeri, istaknuo je kao vrijedan podatak da od ukupnog broja hotelskih dolazaka turista, 53,1 posto otpada na hotele s 4 i 5 zvjezdica u kojima je, u odnosu na promatrano razdoblje prošle godine, zabilježeno 8,5 posto više dolazaka i 11,6 posto više noćenja, što je odličan rezultat u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

„Hotelski smještaj i dalje je glavni nositelj investicijskog ciklusa u turizmu. Prema anketi koju je radilo Ministarstvo turizma, ove je godine u hrvatski turistički sektor investirano oko 410 milijuna eura, od čega većina upravo u hotelski sektor. Nadamo se da će sljedeće godine ova brojka biti još impresivnija kako bismo slijedili putokaz kojeg nam daje naša turistička strategija. Posebice velik utjecaj na razvoj same destinacije će imati i sredstva iz EU fondova koja će biti dostupna u sljedećem razdoblju, posebice ona vezana uz malo i srednje poduzetništvo, ali i jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija. Sredstva iz EU fondova moći će se koristiti i za  uvođenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u marketing i promociju hrvatskog turizma, za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, te razvoj obrazovanja kroz, između ostalog, nacionalni projekt centara kompetencija u turizmu“, zaključio je Lorencin.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram