Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2014

Deficit robne razmjene u prvih osam mjeseci iznosio 4,7 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima DZS-a za kolovoz, nakon godišnjeg rasta deficita robne razmjene u srpnju (+6,6%), u kolovozu je s padom od 8,9% deficit robne razmjene iznosio 522,5 mil. eura. Pad deficita pri tome je posljedica snažnijeg pada uvoza od izvoza roba. Tako je u kolovozu uvezeno 1,3 mlrd eura vrijednosti roba ili 3,9% manje u odnosu na kolovoz prošle godine dok je izvezeno gotovo 770 mil eura roba što na godišnjoj razini predstavlja blagi pad od 0,1%. Pri tome je pokrivenost uvoza izvozom spuštena na 59,6%...

Kada promatramo kumulativne podatke u prvih osam mjeseci treba uzeti u obzir razliku u kvaliteti podataka prije i nakon pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji. Naime, u razdoblju od siječnja do kolovoza robni izvoz zabilježio je rast od 9,6% te je iznosio 6,6 mlrd eura dok je robni uvoz zabilježio blaži rast od 3,5% te je iznosio 11,4 mlrd eura što se odrazilo na pad deficita robne razmjene od gotovo 4% (deficit je iznosio 4,7 mlrd eura).

Promatrano prema NKD-u u prvih osam mjeseci zabilježen je značajan rast izvoza prerađivačke industrije (+8,2% godišnje) potaknut rastom izvoza tekstila i odjeće (+38,1% odnosno +47,1%), kemikalija i kemijskih proizvoda (+10,7%) odnosno strojeva i uređaja (+19,5%). S druge strane značajniji rast ograničen je snažnim padom izvoza ostalih prijevoznih sredstava (brodova) od -65% te duhanskih proizvoda (-28,7%).

Godišnjem rastu uvoza u razdoblju od siječnja do kolovoza pridonio je rast u kategoriji prerađivačke industrije (+8,6%), poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (+4,8%), opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+27,5%) te opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (+92,2%).

"S obzirom na visoke godišnje stope rasta u sedam ovogodišnjih mjeseci 2014. bi mogla donijeti pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza mogla nadmašiti stopu uvoza. Pri tome treba uzeti u obzir da će izvoz i dalje ograničavati niska konkurentnost dok će uvoz biti ograničen slabom i iscrpljenom domaćom potražnjom", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram