Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2014

Sporazum u Berlinu: EUROPA udara na utajivače poreza!

Utajivačima poreza dolaze crni dani. U Berlinu su se predstavnici 51 zemlje obvezali da će ubuduće automatski razmjenjivati podatke bankovnih računa. Tako će teže biti sakriti nelegalno stečeni novac...

Savezni ministar financija Wolfgang Schäuble može biti zadovoljan. Dva dana se u njegovom Ministarstvu održavalo 7. godišnje vijećanje konferencije "Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes" koju priređuje Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) s ciljem globalne razmjene poreznih podataka. Još prije nekoliko dana govorilo se da će četrdesetak zemalja potpisati ugovor prema kojem će informacije o bankovnim računima privatnih osoba u inozemstvu od jeseni 2017. biti automatski prosljeđivane poreznim ustanovama u zemlji podrijetla vlasnika računa.

Na kraju se za to odlučila 51 zemlja, puno više nego što se očekivalo. Među njima su i važni financijski centri, kao Lihtenštajn i Singapur, Bermudski i Kajmanski otoci, ali i britanski otoci Guernsey i Jersey. Još neke zemlje bi se kasnije trebale priključiti ugovoru, 34 već 2018. godine. U međuvremenu gotovo stotinu zemalja podržava taj ugovor. Potpisnice, međutim, najprije moraju odredbe iz ugovora ugraditi u nacionalno zakonodavstvo zbog čega neki kritičari smatraju da je početak provedbe ugovora već 2017. previše ambiciozan.

Glavni tajnik OECD-a Angel Gurria kaže: "Brzo smo postigli rezultate." Pozdravio je to što je tako puno zemalja podržalo ugovor. Ali, mora se osigurati provedba odredaba iz ugovora, kaže on. Njemački savezni ministar financija Wolfgang Schäuble govorio je o prekretnici, o tome da je prošlo vrijeme bankovne tajne, jer sad postaje veći rizik da utaja poreza bude otkrivena.

Time završava takorekuć jedna era. Desetljećima utajivačima poreza nije bilo osobito teško sakriti novac od poreznih vlasti u svojoj zemlji prebacivanjem novca u inozemstvo. Automatskom razmjenom podataka poreznim vlastima će biti lakše nadzirati kretanje novca i tako smanjiti utaju poreza.

Ugovor obvezuje zemlje potpisnice da jednom godišnje razmijene informacije o bankovnim računima i prihodima privatnih osoba na računima, a te podatke će dobiti od banaka, osiguranja ili financijskih posrednika. U te informacije pripadaju kamate, dividende, stanje na računu, prihodi od prodaje vrijednosnica. Ali, podaci će se razmjenjivati samo za račune koji će biti otvoreni od 2016. godine. Stari računi ostaju tako netaknuti.

Sjedinjene Države, koje su svojim poreznim zakonom "Facta" razradile osnove novog koncepta, nisu potpisale ovaj sporazum. A nije ga potpisala ni Kina. I Švicarska kaže da treba još vremena, ali podržava koncept OECD-a. Savezni ministar financija Schäuble je optimističan: "Imamo dobru suradnju sa Švicarskom." Ta je zemlja, po njegovim riječima, posljednjih godina kod pitanja prekogranične suradnje radi sprječavanja utaje poreza puno brže napredovala "nego što su brojni kritičari Švicarske to ikad mogli zamisliti". Schäuble je uvjeren "da će Švicarska dosljedno ići tim putem".

Utaja poreza neće biti otežana samo privatnim osobama. I koncerni koji djeluju na globalnoj razini i koriste sve mogućnosti uštede poreza moraju računati s otporom. Kao prvo bi trebala biti ukinuta niska stopa oporezivanja za licencijske i patentne prihode, najavio je Schäuble.

U Europi desetak zemalja nudi mogućnost nižeg oporezivanja prihoda od licencija i patenata nego svih drugih prihoda poduzeća. Tvrtke tako mogu prihode prebaciti iz jedne zemlje u drugu štedeći na porezu.

Raspravlja se o tomu da se licencijske i patentne prihode samo onda oporezuje niže ako oni imaju veze sa znanstvenim istraživanjima i razvitkom u toj zemlji. Ministar financija Schäuble polazi od toga da bi odgovarajući sporazum mogao biti postignut već na sljedećem susretu skupine G-20 u Brisbaneu u studenome. Britanski ministar financija George Osborne, čija zemlja nudi niži porez za licencijske i patentne prihode, izjavio je s tim u vezi: "Slažem se s onim što je rekao Wolfgang Schäuble."

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram