Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Luksemburg najavio ukidanje instrumenta bankovne tajne

Luksemburg je najavio ukidanje bankovne tajne u 2017., popuštajući time pritisku Njemačke i Sjedinjenih Država u sklopu nastojanja na međunarodnoj razini da se suzbije porezna evazija...

Kneževina je najavila da će usvojiti međunarodni standard za automatsku razmjenu bankovnih podatka koji trenutno razvija skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju.

Automatska razmjena omogućuje poreznim vlastima lakše detektiranje porezne evazije odnosno nezakonitih novčanih tokova. Očekuje se da bi novi standard moglo usvojiti 50 zemalja iz cijelog svijeta, prenosi HRT.hr.

Odlučili smo to učiniti budući da smo obaviješteni da svi prihvaćaju jedinstveni globalni standard, objavio je ministar financija Pierre Gramegna kolegama iz članica Europske unije u utorak na sastanku u Luxembourgu.

Vrijednost depozita u luksemburškim bankama veća je 10 puta od BDP-a te zemlje koja je upravo zahvaljujući institutu bankovne tajne postala jedan od najvećih financijskih centara u Europi a njezini građani najbogatiji u Europi, mjereno BDP-om po stanovniku, javlja Reuters.

Austrija će tako ostati jedina članica Europske unije čiji propisi dopuštaju građanima EU-a otvaranje bankovnog računa u drugoj zemlji EU-a bez obaveze da se o tome obavijeste porezne vlasti matične zemlje.

Na sastanku u Luxembourgu austrijski je ministar financija Hans Joerg Schelling kazao da ne može pristati na ukidanje bankovne tajne do 2017. ali je dodao da bi mogli biti spremni to učiniti do 2018, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram