Zatvori
Poslovni Puls
06/10/2014

U godinu dana broj zaposlenih smanjen za gotovo 30 tisuća!

Prema posljednjim podacima DZS-a u kolovozu je zabilježeno smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Negativan trend smanjenja broja zaposlenih na godišnjoj razini započet još u rujnu 2009. godine nastavio se i u kolovozu te je broj ukupno zaposlenih iznosio 1.364.599 što je za 27.175 osoba ili 2% manje u odnosu na isti mjesec prošle godine...

S druge strane, nakon petomjesečnog rasta na mjesečnoj razini uslijed prvenstveno sezonskog zapošljavanja, broj ukupno zaposlenih smanjio se za 5.692 osobe odnosno 0,4%. Ovakva kretanja na mjesečnoj razini uobičajena su za kolovoz obzirom da su potrebe za sezonskim zapošljavanjem zadovoljene u ranijim mjesecima te se približava kraj glavne turističke sezone što znači povratak dijela sezonskih radnika u nezaposlenost.

Broj zaposlenih u pravnim osobama u kolovozu je iznosio 1.125.966 osoba što je u odnosu na kolovoz 2013. godine manje za 16.300 osoba ili 1,4%. Na mjesečnoj razini također je zabilježen pad i to za 3.520 osoba ili 0,3%.

Negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju se i u kumulativnim podacima za prvih osam mjeseci. Naime, u periodu od siječnja do kolovoza broj zaposlenih je niži za 1,9% u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Pri tome je najznačajniji doprinos došao od pada broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala te javnoj upravi i obrani; obvezno socijalno osiguranje, koji su zabilježili pad od 2,2%, 1,4% odnosno 2,1%, a u ukupnom broju zaposlenih u pravnim osobama čine udio od 43%. Suprotno tome, snažnije stope pada ublažila je povećana zaposlenost u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+2,7%), poslovanja nekretninama (+4,1%) te obrazovanja (+0,5%).

"Dok su kretanja na mjesečnoj razini uobičajena za kolovoz te u narednim mjesecima možemo očekivati intenziviranje negativnih stopa uslijed završetka turističke sezone i otpuštanja sezonskih radnika, pad na godišnjoj razini odraz je dugotrajne recesije i teške situacije na tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram