Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2014

Nezaposlenost opada, ali i zbog brisanja iz evidencije

Prema posljednjim podacima koje je objavio HZZ ukupan broj nezaposlenih osoba krajem kolovoza iznosio je 289.889 što je 6.205 nezaposlenih osoba manje nego u prethodnom mjesecu (-2,1%). U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj nezaposlenih osoba se smanjio za 23.786 (-7,6%)...

Kumulativni podaci za razdoblje od prvih osam mjeseci pokazuju da je na sezonskim poslovima bilo prijavljeno 22.793 slobodnih radnih mjesta što je za 6,4% više u odnosu na isto razdoblje lani. Mjesec kolovoz je ujedno karakterističan po naglom opadanju udjela sezonskih poslova u objavljenim slobodnim radnim mjestima, obzirom da se tijekom prethodnih nekoliko mjeseci najsnažnije formira potražnja za turističkim radnicima. Tako je udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima pao sa 11,9% u srpnju na 6,3% u kolovozu, odražavajući apsorpciju sezonskih radnika tijekom ljetnih mjeseci.

Od ukupnog broja izašlih iz evidencije u kolovozu (23.948) tek nešto više od polovice se odnosi na zapošljavanje na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti, dok se ostatak od 46% odnosi na ostale koji su brisani iz evidencije uslijed nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i nejavljanja, zbog izlaza iz obuhvata definicije radne snage i sličnih ostalih razloga.

Analizirajući dobnu strukturu nezaposlenih osoba u kolovozu evidentno je da se gotovo 55% posto ukupno nezaposlenih nalazi u radno najproduktivnijem dobnom razdoblju između 20-45 godina starosti. Druga važna karakteristika nezaposlenih osoba u Hrvatskoj je njihova permanentna struktura prema kriteriju stupnja obrazovanja koja pokazuje da 60% ukupno nezaposlenih ima završenu srednju školu, 21% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je 6% nezaposlenih bez škole i/ili s nezavršenom osnovnom školom. Ostatak nezaposlenih (oko 13%) ima stupanj obrazovanja na razini akademskog raspona od više škole do doktorskog studija.

Kroz razdoblje dugotrajne nezaposlenosti (preko osam godina) evidentirano je preko 20.978 osoba što odražava ozbiljne probleme na tržištu ponude radne snage koja po kriterijima dobi, vještina i obrazovanja nije u stanju odgovoriti na zahtjeve poslodavaca na tržištu rada.

"Kako se turistička sezona bliži kraju, za očekivati je da će broj nezaposlenih osoba u narednim mjesecima rasti, obzirom da se izvan turističkog sektora na tržištu ne pojavljuju znatnije prilike za novo zapošljavanje", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram