Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2014

Deficit robne razmjene u prvoj polovici godine 3,5 mlrd eura

Posljednji (revidirani) podaci DZS-a o robnoj razmjeni s inozemstvom u lipnju ukazuju na snažniji rast izvoza dok je uvoz na godišnjoj razini zabilježio pad...

Naime, prema podacima izračunatim prema novoj metodologiji koja uključuje i vrijednosti trgovine ispod praga uključivanja (1,2 milijuna kuna) robni izvoz je u lipnju iznosio 879,4 mil. eura što je rast za 18,9% u odnosu na lipanj 2013. godine, dok je robni uvoz iznosio 1,5 mlrd. eura što je godišnji pad od 6,9%. Snažnim rastom izvoza uz istovremeni pad uvoza deficit robne razmjene u lipnju iznosio je 598 mil. eura što je smanjenje za gotovo 30% u odnosu na prošlogodišnji lipanj dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 59,6%. Pri tome, kod usporedbe podataka na godišnjoj razini za lipanj kao i kod usporedbe kumulativnih podataka za prvih šest mjeseci treba uzeti u obzir da kvaliteta podataka prije pristupanja RH Europskoj uniji nije na istoj razini kao podaci nakon 1. srpnja 2013. (zbog prilagodbe gospodarstvenika novim informatičkim sustavima u carinskom, poreznom i statističkom području).

U razdoblju o siječnja do lipnja deficit robne razmjene iznosio je 3,5 mlrd. eura što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja smanjenje za 6,5% odnosno 242 mil. eura. Pri tome je vrijednost plasiranih roba u inozemstvo u promatranom razdoblju iznosila 4,9 mlrd. eura (+13,4%), a uvezenih gotovo 8,5 mlrd. eura (+4,2%). Promatrano prema NKD-u, gotovo sve grupacije proizvoda bilježe rast izvoza pri čemu osobito ohrabruje podatak o rastu izvoza prerađivačke industrije koja u ukupnom izvozu čini udio preko 87% a bilježi godišnji rast izvoza od 10,4% u prvoj polovici godine. Snažniji zamah izvoza unutar prerađivačke industrije ograničavao je razmjerno snažan pad u kategoriji proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava odnosno brodova (-61,4%) te proizvodnje duhanskih proizvoda (-42,8%).

"Podaci o rastu robnog izvoza ohrabruju, međutim izvoz i dalje ostaje ograničen niskom konkurentnošću domaće proizvodnje. S druge strane oslabljena domaća potražnja bit će ograničavajući čimbenik rasta uvoza. Ipak na razini cijele 2014. godine očekujemo pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza mogla nadmašiti stopu uvoza", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram