Zatvori
Poslovni Puls
13/08/2014

Bitcoini su "divlji zapad" financijskih proizvoda

Virtualne valute poput Bitcoina su "divlji zapad" financijskih proizvoda zbog rizika od velike promjene tečaja, objavio je američki Ured za zaštitu potrošača na financijskim tržištima...

"Iza virtualnih valuta ne stoje vlade niti središnje banke, i u ovom trenutku potrošači ulaze na 'divlji zapad' uključujući se na ovo tržište“, navodi se u priopćenju Ureda.

U poruci potrošačima Ured upozorava da je bitcoin u samo jednom danu pao 80% u odnosu na američki dolar, zbog čega su ulagači pretrpjeli ogromne gubitke.

Osim toga, upozoravaju da se radi o internetskim virtualnim valutama koje su meta hakera, a u slučaju krađe, zaštita je slaba ili nikakva.

Bitcoin, najpoznatija virtualna valuta pojavila se 2009. godine. U središe pozornosti regulatora bitcoin je došao nakon bankrota jedne od najvećih platformi za trgovanje – MtGox koja je završila u stečaju uz gubitak za klijente od 650 milijuna dolara.

Za razliku od klasičnog novca, bitcoin je kompjutorski generiran i nije pod nadzorom vlada ili središnjih banaka.

I Europska bankarska agencija, ranije ove godine, upozorila je na rizike pri korištenju virtualne valute, odnosno volatilnost, mogućnost hakiranja digitalnih novčanika te nedostatnu pravnu zaštitu.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram