Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2014

Njemački Bayern München u pohodu na američko tržište

Posjetom SAD-u u trajanju od tjedan dana Bayern München želi osvojiti tu zemlju i nove izvore prihoda. Izgledi za dobru zaradu doista postoje no konkurencija na sportskom tržištu je izuzetno velika...

„To je bilo super, mislim da je stadion bio gotovo sasvim popunjen. I atmosfera je bila doista sjajna“, izjavio je Robert Lewandowski, najbolji strijelac njemačke savezne lige u razgovoru za DW nakon utakmice protiv meksičkog kluba Deportivo Guadalajara.

Iako je Bayern Meksikance uspio pobijediti sa svega 1:0 i iako je njihova igra na travnjaku rasprodanog stadiona Red Bull u predgrađu New Yorka djelovala pomalo bezvoljno, njihovi američki obožavatelji im to nisu zamjerili. „Bilo je mnogo navijača Bayerna. Naravno da je lijepo osjetiti podršku ovdje u Americi“, rekao je David Alaba i dodao kako su igrači imali osjećaj kao „da se ne nalaze negdje daleko od kuće...“.

Bayern München, klub koji drži rekord po broju osvojenih prvenstava u Njemačkoj, očigledno je na neki način otkrio SAD. „Najmoćniji klub njemačke Bundeslige došao je u SAD u 'pravo vrijeme', potvrdio je i New York Times. Naime, Svjetsko nogometno prvenstvo ovaj je sport učinilo i u ovoj zemlji još popularnijim. Utakmice su pratili mnogi Amerikanci – tisuće njih se okupljalo ovog puta ili u manjim društvima ili pak pred velikim ekranima na javnim mjestima.

Prvenstvo u Brazilu pred malim ekranom pratio je s uzbuđenjem i sam predsjednik SAD-a Barack Obama. Pripada li on grupi od 16 milijuna Bayernovih obožavatelja u ovoj zemlji, od čega pak polazi minhenski klub – za sada nije poznato. Činjenica je da u SAD-u, kako kaže Robert Vidal, u međuvremenu postoji oko 60 milijuna obožavatelja nogometa. Stoga ne čudi da je predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge u New York poslao njega i još trojicu suradnika kako bi na ovom tržištu pronašli nove mogućnosti zarade.

No, to samo po sebi nije nimalo jednostavno. Naime, europski nogomet u ovoj zemlji već tradicionalno stoji u sjeni američkog nogometa i baseballa. Pa ipak, Rummenigge kao i Franz Beckenbauer (koji je posebno za ovu prigodu također stigao u SAD), na ovom tržištu vide ogroman potencijal zarade na navijačkim artiklima i pravima prijenosa utakmica u medijima. Jednotjedno putovanje zajedno s igračima kluba u blizini New Yorka i Portlanda kao i mnogobrojni promotivni termini trebali bi im pri tome u svakom slučaju biti od pomoći. Osim toga, jedan od dugoročnih i financijski snažnih partnera ovog kluba je i Audi koji i sam trenutno pokušava osvojiti američko tržište. “Audi je naš partner na kojeg se uvijek potpuno možemo osloniti”, rekao je sportski direktor Bayerna Matthias Sammer.

Prijenose nogometnih utakmica Bayerna uživo na najpopularnijem američkom sportskom kanalu, ESPN, prate milijuni gledatelja u SAD-u ali i u još 138 drugih zemalja. U Njemačkoj ove utakmice prenosi samo Sat.1 i to samo preko interneta. No zato je s igračima Bayerna u SAD stiglo desetak njemačkih novinara koji čitatelje i gledatelje izvještavaju o svemu do najsitnijih detalja.

Interes za utakmicu u Portlandu trebao bi biti još veći, budući da bi ovdje za Bayern trebalo igrati i nekoliko „svježih svjetskih prvaka“ kao što je primjerice Sebastian Schweinsteiger koji će u SAD stići doista samo na 36 sati.

Pa ipak, usprkos svemu, tjedan koji Bayern provodi u SAD-u ipak ne nudi jamstva za uspjeh njihovih namjera. Osim toga, treba spomenuti kako su klubovi poput Reala iz Madrida, Manchester Cityja kao i AC Milan te mnogi drugi europski klubovi već odavno prisutni na američkom tržištu.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram