Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2014

Evo što financijski stručnjaci imaju za reći o Bitcoinu

Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava, u novom broju publikacije analizira bitcoin, sve popularniju kripto-valutu...

Kripto-valute kao sredstvo plaćanja zapravo su logičan slijed u svijetu u kojem se sve više stvari odvija virtualnim putem. Bitcoin kao najpoznatija kripto-valuta se sve češće spominje kao novac budućnosti, legitimno sredstvo plaćanja roba i usluga. Financijske i političke institucije su svojim (ne)postupanjem prije i za vrijeme aktualne ekonomske kriza na sebe navukle bijes mnogih pojedinaca, pa ne čudi da se nedostatak institucionalnog nadzora nad Bitcoin transakcijama među korisnicima više gleda kao prednost nego kao nedostatak.

"Kada kažemo da se bitcoinima može sve što i konvencionalnim novcem, ne smijemo zaboraviti da to uključuje i pranje novca ili kupoprodaju narkotika ili oružja svih vrsta i to iz ugodnosti vlastitog doma. Mnogi misle da je anonimnost te nepostojanje financijskog nadzora velika prednost bitcoina, no upravo ta obilježja omogućila su funkcioniranje Silk Roada, internetskog crnog tržišta na kojem se bitcoinima moglo kupiti preko 13 tisuća mahom ilegalnih artikala", istaknula je Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima.

Bitcoin bi se mogao definirati kao decentralizirana mreža zasnovana na peer to peer sustavu, što znači da korisnici međusobno obavljaju transakcije bez nadzora financijskih i drugih institucija. Vrijednost bitcoinu osigurava njegova rijetkost, budući da je sustav rudarenja postavljen na način da je sve teže iskapati nove, a ukupna količina je ograničena na 21 mlijun bitcoina. Bitcoin nije jedina, ali je uvjerljivo najpoznatija i najkorištenija kripto-valuta, a budućnost će pokazati jesu li anonimnost, neposrednost i nedostatak nadzora institucija doista osobine koje bi trebala imati neka valuta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram