Zatvori
Poslovni Puls
05/08/2014

Blagi rast maloprodaje u lipnju

Preliminarni kalendarski prilagođeni podaci DZS-a o prometu u trgovini na malo ukazuju da je nakon svibanjskog realnog godišnjeg pada od 1,8% u lipnju zabilježen blagi rast...

Tako je u promatranom mjesecu promet u trgovini na malo zabilježio blagi realni godišnji rast od 0,1% dok je u nominalnim iznosima promet bio niži za 0,7% u odnosu na prošlogodišnji lipanj. U odnosu na svibanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi rast i u nominalnim i u realnim iznosima (1,1% odnosno 1,3%).

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji rast od 1,1% odnosno mjesečni rast od 6,2% (nominalno +0,1% godišnje odnosno +5,6% mjesečno). Konačno priopćenje trgovine na malo po djelatnostima za lipanj predviđeno je u utorak 12. kolovoza.

"Na lipanjske podatke o prometu u trgovini na malo vjerojatno se prelio pozitivan utjecaj početka turističke sezone (rast na mjesečnoj razini) ali i vrlo niske baze. S druge strane, zamjetniji oporavak godišnjih stopa rasta i dalje će ograničavati nepovoljni utjecaji iz gospodarstva (niska zaposlenost, visoka nezaposlenost i posljedično visoka razina potrošačkog pesimizma što potvrđuju i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji se u lipnju nalaze na razinama -34,7, -23,7 te -44,2). Stoga u ovoj godini očekujemo vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2% godišnje", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram