Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2014

Pad prosječne plaće na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a za svibanj o prosječnim isplaćenim neto plaćama u pravnim osobama, prosječna neto plaća se zadržala na istoj razini kao i u travnju...

Naime, prosječna neto plaća u svibnju je također iznosila 5.497 kuna što je za 84 kune ili 1,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine, odnosno predstavlja pad na godišnjoj razini u nominalnom iznosu. Nadalje, zahvaljujući negativnoj godišnjoj stopi inflacije u svibnju (-0,2%) u realnom je izrazu prosječna neto plaća zabilježila nešto blaži pad na godišnjoj razini (-1,3%).

S druge strane, prosječna bruto plaća u svibnju je iznosila 7.927 kuna što predstavlja pad na godišnjoj razini te blagi rast na mjesečnoj razini. Tako je u odnosu na travanj prosječna bruto plaća zabilježila rast za 0,1% odnosno 8 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 138 kuna odnosno 1,7%. Uzmemo li u obzir prosječnu godišnju stopu inflacije prosječna bruto plaća u svibnju je bila realno niža za 1,5% godišnje.

Pad plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. Nadalje, rast plaća i kreacija novih radnih mjesta izostaju uslijed iscrpljenosti realnog sektora dugotrajnim negativnim kretanjima u gospodarstvu. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram