Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2014

Hoće li kupovina MOL-ovih dionica dodatno povećati javni dug?

2.500 kuna po dionici ili čak 12,2 milijarde kuna - toliko je navodno Hrvatska spremna dati za MOL-ov udio u INI. Velik iznos novca, koji zasad nemamo, Mađarima navodno nije dovoljan. Za izlazak iz naše naftne kompanije tražit će između 15 i 23 milijarde kuna...

Ruski Gazprom, koji je pokazao zanimanje za ulazak u vlasničku strukturu Ine, vjerojatno bi bio spreman platiti veću cijenu, ali ni Europska unija ni SAD ne bi blagonaklono gledali na takvu transakciju. Zato se čini da iza namjere da Hrvatska preuzme Inu, o čemu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak govorio u razgovoru za Bloomberg, stoji potpora iz tih centara.

'Vlada zasad nema rješenje za kredit, ali je u potrazi za njim', rekao je jučer ministar Vrdoljak. Navodno se razmišlja o tzv. lombardnom kreditu u trajanju od 12 mjeseci s kamatama između 5 i 6 posto. Angažirala bi konzorcij domaćih i stranih banaka, a kao jamstvo bi poslužile dionice INA-e. Vrdoljak smatra da to ne bi povećalo ionako previsok - javni dug, no analitičari se s tim ne slažu.

'Ako vam daje netko kredit, ako ste založili dionice to je opet lombarni kredit, ako ste založili imovinu, dakle INU, to je opet nešto što je nečije dok ne otplatite kredit. Dakle, kredit je u nekom smislu i to povećava vanjski dug, dug će preći onda 68 posto, svakako, kazao je Ante Babić, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram