Priča kako su investitori iz Kine nedavno posjetili TDR-ovu tvornicu u Kanfanaru nanovo je raspirila nagađanja kako Adris razmišlja o prodaji svog duhanskog biznisa..

Na pitanje Tportala o Kinezima iz Adrisa su odgovorili kako glasine ne komentiraju, ali su najavili i značajnu promjenu svoje dosadašnje strategije razvoja posla s cigaretama.

Naime, dosad je tvrtka iz Rovinja, neki bi rekli tvrdoglavo, ustrajala u samostalnom razvoju duhanskog biznisa uspješno se hrvajući s velikim svjetskim multinacionalkama i odbijajući svaku ponudu za kupnju TDR-a.

Ali strani proizvođači Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco i Imperial Tobacco uspjeli su značajno smanjiti TDR-ov udio na hrvatskom tržištu. S više od 80 posto tržišnog kolača TDR je zadnjih godina pao, procjena je analitičara, na oko 50 posto. I globalno gledajući regionalni igrači poput TDR rijetke su biljke. Industriju karakterizira velika konsolidiranost i prevlast četiri, pet duhanskih divova. Svjesni su toga i u Adrisu te sad poručuju kako u uvjetima krajnje koncentracije duhanske industrije, dugoročno gledajući, nisu u mogućnosti značajnije dodavati vrijednost biznisu s cigaretama.