Zatvori
Poslovni Puls
08/07/2014

Podravka dobila kredit od 73 milijuna eura

Podravka je u Londonu s Europskom bankom za obnovu i razvoj te tri komercijalne banke (Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Unicredit Bank Austria AG) sklopila sindicirani ugovor o kreditiranju u iznosu od 73,4 milijuna eura. Navedenim ugovorom Podravka će refinancirati postojeće kreditne obveze uz znatno nižu kamatnu stopu te prolongirane rokove dospijeća...

Europska banka za obnovu i razvoj će kao aranžer sindikata sudjelovati s 30,0 milijuna eura vlastitih sredstava, dok će 43,4 milijuna eura doći od ostalih banaka u sindikatu - Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Unicredit Bank Austria AG. Proteklih godina Podravka je ostvarila značajna poboljšanja na operativnoj i financijskoj razini što je prepoznato od Europske banke za obnovu i razvoj te banaka sindikata koje ovim ugovorom potvrđuju svoje povjerenje u stabilnost i poslovanje kompanije.

"Ovaj novi kredit pokazuje našu trajnu podršku kao dugoročnog partnera Podravke. Naša vjera u budućnost kompanije je potvrđena na tržištu kapitala. Nova sredstva omogućit će kompaniji stabilnu poziciju na domaćem tržištu i regionalni rast kroz uspješni završetak sadašnjeg plana restrukturiranja. Naše financiranje omogućit će okvir za Podravkin daljnji napredak i rast." - izjavio je Phil Bennet, prvi potpredsjednik EBRD-a prilikom današnjeg potpisivanja ugovora u Londonu.

"U namjeri da ojačamo našu konkurentnost na međunarodnom tržištu, ovaj aranžman će nam zasigurno biti od velike pomoći. Definirani uvjeti prema kojima će ovaj aranžman biti realiziran pokazuju vjeru međunarodnih bankarskih institucija u rast i razvoj naše kompanije kao i ostvarenje vrlo ambicioznih ciljeva" - istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Ovim aranžmanom Podravka nastavlja proces restrukturiranja s ciljem daljnjeg regionalnog i internacionalnog rasta i razvoja. Navedeni iznos bit će iskorišten za restrukturiranje kompanijske bilance te se očekuje ušteda od 7,5 milijuna kuna na troškovima kamata. Rok otplate kredita je pet godina s time da je 75 posto kredita amortizirajući dio s ravnomjernim kvartalnim otplatama glavnice, počevši od 16.11.2014. godine. Ostatak od 17,6 milijuna eura dospijeva u okviru zadnje rate. Bitno niži trošak financiranja učinit će investicijske prilike atraktivnijima te time doprinijeti i budućem rastu Podravke, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram