Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2014

Talijanski premijer: Europa ne pripada njemačkim bankarima!

Europa pripada svojim građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima, rekao je šef talijanske vlade Matteo Renzi u odgovoru na govor predsjednika njemačke središnje banke, koji je talijanski tisak ocijenio napadom na prezadužene zemlje...

Renzi, čija zemlja ima golem državni dug, zauzima se za bolju iskorištavanje fleksibilnosti koju dopuštaju europska proračunska pravila, kako bi se pokrenula ulaganja u korist rasta. Postojeća pravila o stabilnosti eura omogućuju fleksibilnost koju treba iskoristiti kako bi se potaknuo rast, bez čega ne može biti ni stabilnosti, izjavio je u Rimu talijanski premijer.

"Bez stabilnosti nema rasta, a bez rasta nema stabilnosti. Ako govorimo samo o stabilnosti, uništit ćemo budućnost Europe", izjavio je Renzi na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Kolegij povjerenika Europske komisije na čelu s Barrosom boravi danas u Rimu u povodu talijanskog preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Renzi je dodao da Italija nije u sukobu s Njemačkom oko pitanja fleksibilnosti, ističući da nitko ne dovodi u pitanje pravila koja osiguravaju fiskalnu disciplinu, ali da je u ta pravila ugrađana i fleksibilnost, koja se može pametno koristiti kako se ne bi ugrozio rast. Nema sukoba s Njemačkom u pitanju fleksibilnosti, rekao je Renzi.

Talijanski premijer je, međutim, rekao da se njemačka središnja banka Bundesbank ne treba miješati u talijanske poslove. Poštujem Bundesbanku, ali mislim da Europa pripada njezinim građanima, a ne njemačkim ili talijanskim bankama, rekao je Renzi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram