Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2014

Todorić zavladao i bosansko - hercegovačkom maloprodajom

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, 53 posto dionica slovenskog Mercatora kupio je za 544 milijuna eura. Ujedno, ovim spajanjem nastala je i daleko najzaduženija grupa na Balkanu, koja ima ukupno 5,3 milijardi eura duga...

Kako piše ljubljanski Dnevnik, Ivica Todorić je postao najutjecajniji čovjek u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a njegov koncern prevelik za propast, jer bi usljed toga došlo do financijskog sloma bankarskog sustava na čitavom Balkanu. Todorić u rukama ima sudbinu cijele prehrambene industrije zemalja bivše Jugoslavije. Prehrambena kompanija, koja se odluči povuči sa polica ujedinjenog Mercatora i Konzuma teško će preživjeti. No, ono što je za BiH bitno je da se, s aspekta potrošača, ništa značajno neće promijeniti, ali s aspekta bh. proizvodnje itekako hoće.

Spajanjem Konzuma i Mercatora samo je potvrđena dominacija na tržištu, rekao je ekonomist Igor Gavran, dok je bh. tržišni regulator, Konkurencijsko vijeće, odmah to podržao.

"Može se Konkurencijsko vijeće pravdati nekom svojom statistikom koja uključuje kioske i male prodavaonice, ali činjenica je da je ostao samo jedan konkurent i da su Konzum i Mercator apsolutno dominantni na tržištu BiH", rekao je Gavran.

U svemu je najvažnije to što su bh. proizvođači ovisni o tom trgovačkom lancu, ako ih nema na policama u tom lancu, kao da ih i nema na tržištu. To, opet, ne mora značiti ništa loše, jer proizvođači koji uđu u taj lanac lakše će se probiti na tržište u regiji, a bit će im lakše pregovarati sa jednim trgovačkim lancem, nego sa dva. Ipak, nije dobro da bilo tko kontrolira tržiše, piše Oslobođenje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram