Zatvori
Poslovni Puls
01/07/2014

Eksplozija deficita tekućeg računa platne bilance u prvom kvartalu

Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke manjak na tekućem računu platne bilance Republike Hrvatske u prvom tromjesečju iznosio je 1,56 mlrd eura. Navedeni deficit veći je za 12,8% odnosno 177 milijuna eura u usporedbi s prvim tromjesečjem 2013. Kumulativno tijekom posljednja četiri tromjesečja tekući račun bilance plaćanja zabilježio je suficit od 0,5% BDP-a...

Istovremeno revidiran je i podatak za 2013. godinu u kojoj je prema posljednjim podacima višak na tekućem računu iznosio 382 mil eura ili 0,9% BDP-a. Rast deficita u prvom tromjesečju gotovo u cijelosti može se pripisati bitno nižem višku na podračunu transfera koji je u razdoblju od siječnja do ožujka iznosio svega 72 milijuna eura što je gotovo 74% (204 milijuna eura) niže nego u prvom tromjesečju prošle godine, a posljedica je snažnog rasta rashoda na navedenom računu (+129% ili 175 mil eura) gdje se inače evidentiraju i uplate države u proračun EU-a. U nastavku godine one će nastaviti umanjivati suficit na računu transfera a isto će dolaziti do izražaja u slučaju smanjenog povlačenja sredstava iz EU fondova.

Smanjen je i suficit na podračunu usluga i to zahvaljujući snažnijem padu prihoda od rashoda (2,8% nasuprot 1 %) pa je višak, uz prihode od 771 milijuna eura i rashode 593 milijuna eura, iznosio 177 milijuna eura (pad od 16 mil eura ili 8,4%). U drugom i trećem tromjesečju ipak očekujemo rast suficita na ovom računu uslijed očekivanog rasta prihoda od turističke sezone.

Podračun roba koji uobičajeno bilježi deficit, u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio je manjak od 1,4 mlrd eura što je 5,4% niže u odnosu na isto razdoblje lani kao posljedica nešto povoljnijih trendova u međunarodnoj razmjeni i jačanja inozemne potražnje. Prihod od izvoza roba uz rast od 7,4% iznosio je 2,3 mlrd eura. Istovremeno rashodi odnosno odljev sredstava na osnovu uvoza roba nadmašuju gotovo 40 posto izvoznih prihoda te za prvo tromjesečje iznose 3,7 mlrd kuna što predstavlja rast od 2,1% (74,8 mil eura). Dinamika kretanja na podračunu roba odnosno blago snažniji rast prihoda od izvoza u odnosu na rashode na osnovu uvoza mogla bi se nastaviti i tijekom ostatka godine podržavajući očekivanja da bi i 2014. mogli zaključiti uz blagi višak na računu tekućih transakcija platne bilance.

Naposljetku manjak na računu faktorskih dohodaka proširen je na godišnjoj razini za 38,1 mil. eura ili 11,4% te je iznosio 373 milijuna eura. Na računu kapitalnih i financijskih transakcija (isključujući promjenu međunarodnih pričuva)u prvom tromjesečju neto priljev kapitala je prepolovljen u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosio 480 mil eura. Dijelom je to posljedica i pada izravnih inozemnih investicija koje su iznosile 204 mil eura što je što je 63% ili 351 mil eura niže u odnosu na prvo tromjesečje 2013, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram