Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Todorić: Stvorili smo najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama

Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator i postao njegovim većinskim vlasnikom. Ukupna vrijednost transakcije je 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora...

Na osnovi ugovora, kojeg je Agrokor 14. lipnja 2013. godine potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora, Agrokor je – u cilju preuzimanja većinskog vlasništva – platio većinski paket dionica. Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Zajedno, dvije kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Predsjednik koncerna Agrokor, Ivica Todorić prigodom završetka transakcije naglasio je: „Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator sa strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji, te otvarati nova tržišta za proizvođače.

Naš je uspjeh utoliko značajniji i ohrabrujuć kada se zna u kakvim smo gospodarskim uvjetima i okruženju poslovali posljednjih nekoliko godina. To nam daje nove nade da zajednički ostvarimo još značajniji razvoj i rast te još bolje poslovne rezultate koji se mogu očekivati u povoljnijoj gospodarskoj atmosferi kakvoj se nadamo u narednim godinama. Mi smo kao kompanija, svojim poslovnim pristupom i poduzetničkim reformatorskim elanom, doprinijeli razvoju i prosperitetu samog Agrokora, ali i skladnijem razvoju država i čitave regije u kojoj djelujemo. Članstvom u Europskoj uniji naše mogućnosti djelovanja i razvoja dobivaju novu dimenziju. Bili smo i radili na tome da budemo stabilizirajući faktor u nestabilnoj općoj gospodarskoj situaciji, a da pri tome nikada nismo zapostavili principe ekonomske uspješnosti. Kao takvi smo prepoznati u gospodarskoj i poslovnoj konstelaciji na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kod svih s kojima surađujemo, te nailazimo na svesrdnu podršku za naš sustavni rast, jačanje i ostvarivanje zacrtanih poslovnih vizija i financijsko-gospodarskih ciljeva.

Agrokor svoje zaposlenike smatra najvažnijim dijelom svog poslovnog uspjeha te im omogućava osobni razvoj i napredovanje. Samo u prošloj godini Agrokor je za svoje djelatnike organizirao preko 50.000 internih i eksternih edukacijskih programa. Time smo dokazali da vjerujemo u boljitak zasnovan na permanentnom obrazovanju i respektiranju naših djelatnika, stvarajući pozitivno radno ozračje. Na ovim temeljima se zasniva naša djelatnost od samog osnutka, a osobito od 1996. godine, kada je Agrokor kao prva privatna kompanija u Hrvatskoj potpisao kolektivni ugovor sa sindikatima, s kojima ima kontinuirani socijalni dijalog i partnerstvo na visokoj razini u svim zemljama u kojima posluje. Ovakav pristup nam je konačno osigurao prepoznatljiv rast i razvoj, priznanje u poslovnoj i široj zajednici, pri čemu smo ostvarili najviše etičke i poslovne standarde te stvorili vlastitu korporativnu kulturu.

Povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvarit će se viša razina zaposlenosti, otvorit će se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija. Konačno, integracija će omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima.

Krajnji cilj cijelog procesa usmjeren je na stvaranje novih vrijednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cijene. Ovim procesom se također otvaraju veće mogućnosti za razvoj kompetencija zaposlenih, zapošljavanje i edukaciju mladih, te daje poticaj za slične pomake u regiji.

Konačno, kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator Agrokor iskazuje poštovanje za postignute uspjehe i tradiciju koju je Mercator gradio u svojem dugogodišnjem poslovnom razvoju. Dva uspješna puta neminovno će voditi jednom još snažnijem i još djelotvornijem. Uvjereni smo da ćemo ovim korakom zajednički izgraditi globalno konkurentnu i prosperitetnu kompaniju na najveće zadovoljstvo naših potrošača, poslovnih partnera i svih naših djelatnika.

Ovim putem bih se htio zahvaliti svim našim potrošačima, dobavljačima i kupcima, svim našim partnerima, kao i našim zaposlenicima koji su dali svoj doprinos za ovaj veliki poslovni uspjeh na koji smo neizmjerno ponosni.“

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram