Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Ivica Todorić postao najmoćniji poslovnjak na Balkanu

Preuzimanjem Mercatora, Todorić je svojim prehrambenim tvrtkama pružio potreban prostor na trgovskim policama, ali je spasio i svoj ​​poslovni imperij koji tone pod teretom duga i neodrživo visokih troškova financiranja, ocjenjuje ljubljanski Dnevnik...

Plaćanjem kupoprodajne cijene za 53 postotni paket dionica, Mercator je i službeno prešao u vlasništvo Agrokora ili nizozemske tvrtke Adria Group. Na ovu tvrtku je Todorić nedavno premjestio većinski udio Agrokora, a u isto vrijeme je podigao gotovo pola milijarde eura kredita kojma namjerava preuzeti Mercator.

Danas ili najkasnije u ponedjeljak će Mercator postati dio daleko najzaduženija grupa na Balkanu, a Todorić je najutjecajniji čovjek u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Od njega će direktno ovisiti 57.000 radnih mjesta, a posredno i nekoliko puta više. Završetkom akvizicije koncern Agrokor također postaje prevelik za propast, jer bi uslijed toga došlo do financijskog sloma bankarskog sustava na čitavom Balkanu. S obzirom na obaveze Mercatora, Agrokora i kredite, kojima namjerava finansirati kupnju slovenskog trgovca, Todorićevo poslovno carstvo ima 5,3 milijarde eura financijskih i poslovnih obaveza.

Nakon završetka akvziciije, Todorć će imati u rekama sudbinu cijele prehrambene industrije, ne samo u Sloveniji, nego u svim zemljama bivše Jugoslavije. Prehrambena tvrtka, koja odluči da se povuče sa police ujedinjenog Mercatora i Konzuma teško će preživjeti.

Agrokor je postao i najveći vlasnik nekretnina u Sloveniji. S Mercatorom je dobio 1,14 milijuna kvadratniih metara nekretnina. Agrokor se sada smatra jednim od najvećih zemljoposjednika u Hrvatskoj, a zbog raširenih poljoprivrednih aktivnosti svake godine dobiva nove desetke milijuna eura državnih subvencija.

Preuzimanje Mercatora je za Todorića samo međustanica ili način kako da spasi svoj ​​poslovno carstvo, ocjenjuje Dnevnik.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram