Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2014

Agrokorove kompanije u Mercatoru dobivaju novi distribucijski kanal

Jučer su konzorcij prodavatelja Mercatora i Agrokor potvrdili da su ispunjeni svi uvjeti za zaključenje transakcije i prodaju većinskog paketa dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a prema najavama prodavatelja ugovor bi trebao biti potpisan danas...

Pritom se neslužbeno očekuje da transakcija bude obavljena po 86 EUR po dionici, što bi, prema dostupnim podacima koji isključuju reprogram duga, predstavljalo vrijednost EV/EBITDA od 14x.

Ova vijest je odjeknula i utjecala na cijene dionica u objema zemljama, a u Hrvatskoj je popraćena rastom vrijednosti većine poduzeća koja su u sastavu Agrokora. Prosječna cijena dionice ZVZD-R-A je tako porasla 2,9%, cijena LEDO-R-A je rasla 1,3%, a VPIK-R-A 6,4%, dok je cijena BLJE-R-A porasla najviše od 10. listopada 2011. (9,2%).

Ovaj porast bi se mogao pokazati opravdanim, pogotovo ako Agrokor iskoristi preuzimanje Mercatora za pozicioniranje svojih proizvoda na tržišta na kojima su dosad bili manje prisutni. Prisutnost Mercatora po zemljama se može vidjeti prema prihodima koje u njima ostvaruje. Od ukupno ostvarenih 2,8 mlrd EUR u 2013., poduzeće je 57% ostvarilo u Sloveniji, 20% u Srbiji, 12% u Hrvatskoj, 7% u Bosni i Hercegovini, 4% u Crnoj Gori te nešto ispod 1% u Bugarskoj i Albaniji zajedno. Mercator je na kraju 2013. u Sloveniji raspolagao s 920 prodavaonica bruto površine 585 tisuća m2, dok u ostatku regije ima 686 prodavaonica bruto površine 602 tisuće m2.

Dobivanje novog distribucijskog kanala bi moglo pomoći kompanijama kao što je Ledo, kojem se, za razliku od ostalih zemalja bivše Jugoslavije koje karakterizira vrlo visok tržišni udio do čak 90% (sladoled u Hrvatskoj), pokazalo teško probiti na slovensko tržište na kojem ostvaruje oko 5% ukupnih prihoda, objavili su analitičari iCapitala.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram