Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2014

Izvoz u prvom kvartalu ojačao za 7,6 posto

Poboljšanje kretanja u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom obilježilo je prvo ovogodišnje tromjesečje. Prema posljednjim podacima DZS-a promatrano na razini cijelog prvog tromjesečja u odnosu na isto razdoblje 2013. izvoz roba povećao se za 7,6% dok je uvoz roba zabilježio sporiji rast po stopi 1,8% godišnje...

Deficit robne razmjene je smanjen za 5,6% godišnje te je iznosio 1,56 mlrd. eura. Vrijednost izvoza roba u promatranom razdoblju iznosila je 2,2 mlrd. eura, dok je uvoz roba iznosio 3,8 mlrd. eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 59%.

Prema djelatnostima NKD-a, rastu ukupnog izvoza u prvom tromjesečju najviše je pridonio rast u kategoriji opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+164,2%) te u kategoriji rudarstvo i vađenje (+43,4%). U prerađivačkoj industriji izvoz je u promatranom razdoblju bio viši za 3,9% godišnje pri čemu značajniji rast bilježe kategorije proizvodnja prehrambenih proizvoda (+17,9%), proizvodnja tekstila (+32,5%), proizvodnja papira i proizvoda od papira (+38,2%), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (34,%) te proizvodnja računala te elektroničnih i optičkih proizvoda (+34,7%).

Istodobno, smanjen je izvoz u kategoriji ostalih prijevoznih sredstava (brodovi) za 46,7% te proizvodnja naftnih derivata (koksa i rafiniranih naftnih proizvoda) za 29,2%. Na strani robnog uvoza, povećan je uvoz odjeće, koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te prijevoznih sredstava (motornih vozila prikolica i poluprikolica).

"U nastavku godine očekujemo da će uvoz roba i dalje biti ograničen slabom domaćom potražnjom uslijed slabog tržišta rada i pada raspoloživog dohotka, dok je značajniji rast izvoza uvelike ograničen niskom konkurentnošću naše izvozne industrije dok bi, s druge strane, postupni oporavak na našim najvažnijim izvoznim tržištima mogao pozitivno utjecati na inozemnu potražnju", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram