Zatvori
Poslovni Puls
16/06/2014

Mađarska uvela drastično oporezivanje prihoda od reklama

Mađarske medijske kuće ubuduće moraju plaćati poseban porez na prihod od reklama. Čak i neki novinari bliski vladi smatraju da je novi zakon Orbanove vlade otišao predaleko...

Crni ekrani, bijele novinske stranice, šum u eteru: 60 privatnih televizijskih i radio stanica, novina, časopisa i on -line portala, prosvjedovali su krajem prošlog tjedna protiv prijedloga nacionalne-konzervativne vlade Viktora Orbana da se uvede poseban porez za medije. U kampanji su doduše sudjelovali i glavni provladini privatni mediji, uključujući HírTV, Lánchíd Rádió i Magyar Nemzet, ali ni to nije pomoglo: mađarski parlament je sredinom tjedna, po hitnom postupku usvojio kontraverzni zakon o porezu na reklame za medije.

Zakonom je predviđeno da se prihodi medija od reklama u Mađarskoj - ubuduće oporezuju, progresivno i dijelom drastično - pored poreza koji već vrijede. Oslobođeni od poreza su prihodi od reklama ispod 500 milijuna forinti (1,6 milijuna eura), zatim slijedi ljestivica sa stopama 10 do 30 posto. Za prihode od 20 milijardi forinti (65 milijuna eura) pa naviše, predviđena je stopa od 40 posto poreza.

Glavni urednik velike televizijske stanice, koji je želio ostati anoniman, kaže da je novi zakon ipak usvojen, zahvaljujući "pametnoj propagandi" vlade: ona narodu govori da zlim, bogatim strancima uzima novac i koristi ga za dobrobit siromašnih, dobrih Mađara.

Mađarski parlament je još krajem 2010. godine usvojio do danas kontraverzni zakon o medijima, kojim su između ostalog javni mediji stavljeni pod kontrolu vlade. Također, privatni nezavisni mediji su već dugo pod indirektnim pritiskom: "Postoji opća klima straha", kaže Csaba Nagy. "Na primjer, sve manje tvrtki se usudi reklamirati se kod nas, jer se boje gubitka poslova koje rade za državu ili šikaniranja."

Mađarska je posljednjih nekoliko godina pala na rang listi novinskih organizacija koje se bore za slobodu medija, kao što su "Reporteri bez granica" ili "Freedom House". Trenutno je jedina zemlja u središnjoj Europi u kategoriji zemalja sa djelimično slobodnim medijima. A u usporedbi sa drugim članicama EU, položaj medija je samo u Hrvatskoj, Grčkoj i Bugarskoj je još gori nego u Mađarskoj.

Izvor: Deutsche Welle

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram