Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2014

Najurednije plaćaju danske, njemačke i turske tvrtke

U Europi je svoje obveze u dogovorenom roku u 2013. godini u prosjeku podmirivalo 38% tvrtki, a 3,9% to je činilo sa zakašnjenjem većim od 90 dana, pokazala je analiza tvrtke CRIBIS, partner Dun6Bradstreeta za Italiju...

Kao najbolji platiše pokazale su se danske, njemačke i turske tvrtke. U prosjeku 87,6% danskih tvrtki podmiruje svoje obveze u roku, 75,3% njemačkih i 54,6% turskih.

S druge strane najveći nedostatak discipline plaćanja među tvrtkama zabilježen je u Portugalu. Prosječno plaćanje u roku provelo je u prošloj godini svega 16,5% portugalskih tvrtki.

Mađarska, Nizozemska, Belgija, Španjolska, Slovenija, Italija i Finska imaju postotak urednih platiša iznad europskog prosjeka, s tim da on varira od 38,1% u Finskoj do 51,4% u Mađarskoj.

Prema granama djelatnosti, najbolja disciplina plaćanja zabilježena je u poljoprivredi, šumarstvu, lovu, ribolovu i građevinarstvu, gdje je više od 47% tvrtki obveze podmirivalo na vrijeme. Najlošije platiše dolazile su iz rudarske industrije, s tek 30,8% tvrtki koje plaćaju na vrijeme.

Analiza plaćanja obveza sa zakašnjenjem većim od 90 dana također je pokazala različite situacije između europskih zemalja. Tako primjerice tvrtke u Poljskoj i Portugalu imaju najproblematičniju situaciju, s postotkom tvrtki u toj kategoriji iznad 10%, što je za šest postotnih bodova više od europskog prosjeka. Italija i Turska nalaze se u sredini s 5,2% odnosno 4,4% tvrtki koje kasne s plaćanjima više od 90 dana, dok su Njemačka, Finska i Danska u najboljoj poziciji s postocima ispod 0,5%, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram