Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2014

Loše vijesti za turizam: Pad broja noćenja u prvom kvartalu!

Prema konačnim podacima podacima DZS-a, u prvom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 509 tisuća turističkih dolazaka te 1,19 milijuna turističkih noćenja...

U odnosu na prvo tromjesečje 2013. broj turističkih dolazaka viši je za 1,0% dok je broj noćenja niži za 6,5%. Pad broja noćenja u prvom tromjesečju posljedica je isključivo snažnijeg pada broja noćenja u ožujku (-18,4% godišnje) obzirom da je u siječnju i veljači zabilježen godišnji rast ukupnih noćenja turista. Lošijim rezultatima u ožujku doprinio je zasigurno kasniji termin Uskrsa odnosno činjenica da je predblagdanski tjedan ovaj tjedan bio u travnju. Dodatno, i relativno nepovoljne vremenske prilike utjecale su na smanjenje broja noćenja turista u prvom tromjesečju ove godine.

U strukturi noćenja prema zemlji iz koje strani turisti dolaze najviše je bilo turista iz Njemačke (19,6%), Austrije (11,3%), Slovenija (10,8%) te Italije (9,7%) no značajan udio ostvarili su i turisti iz SAD-a (3,5%). U strukturi noćenja, u prvom tromjesečju, prevladavali su strani turisti s udjelom od 64,4%. Prema vrstama turističkih smještajnih objekata u prva tri mjeseca ove godine najveći broj noćenja ostvareno je u hotelima (804 tisuće noćenja odnosno 68% ukupnog broja noćenja ostvarenog u promatranom razdoblju) uz prosječan broj noćenja po dolasku 2,3 noći.

"I ove bi godine dobri fizički pokazatelji u turizmu trebali ublažiti negativna kretanja u gospodarstvu, izravno kroz izvoz usluga te neizravno kroz potrošnju. Očekujemo nastavak blago pozitivnih stopa rasta noćenja turista (+3,0%). Nominalni prihodi od turizma također bi trebali rasti, a rast bi mogao biti potaknut postupnim oporavkom na našim emitivnim tržištima. S druge strane, pad životnog standarda mogao bi se odraziti na broj turističkih dolazaka domaćih turista odnosno kraće trajanje turističkih boravaka i smanjenje (realne) potrošnje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram