Zatvori
Poslovni Puls
27/05/2014

Ako mobilni operateri povećaju cijene - možemo bez naknade raskinuti ugovor!

Povećaju li operatori mobilne telefonije cijene svojih usluga ili uvedu dodatne naknade za pristup mobilnoj mreži zbog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, korisnici usluga će moći raskinuti ugovore bez plaćanja naknada za prijevremeni raskid, objavila je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)...

HAKOM je donio stručno mišljenje u kojem se opisuju obveze operatora i prava korisnika u slučaju promjene cijena usluga. Svaka promjena cijena usluga operatora predstavlja izmjenu pretplatničkih ugovora s postojećim korisnicima, što znači da će operatori o namjeravanim izmjenama morati izvijestiti sve korisnike pisanim ili elektroničkim putem. Dodatno, korisnike koji imaju pretplatnički ugovor, morat će izvijestiti i o njihovu pravu na raskid ugovora, navodi HAKOM.

Korisnici, kako ističu, imaju pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade u roku od 30 dana od objave izmjena, ako su izmjene cjenika nepovoljnije za njih u odnosu na ugovorene cijene.

U stručnom mišljenju HAKOM podsjeća kako, sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, samo u tri slučaja izmjene cjenika ne daju pravo krajnjem korisniku na raskid pretplatničkog ugovora bez naknade - u slučaju kada je povećanje posljedica regulatornih usluga koje proizlaze iz Zakona, kada je posljedica izmjena PDV-a ili izmjena veleprodajnih cijena na koje operatori nemaju utjecaja.

Najavljene izmjene cijena (zbog izmjena Pravilnika o naknadi za uporabu radiofrekvencijskog spektra) ne predstavlja ni jednu od te tri okolnosti, smatraju u HAKOM-u.

Stoga će u slučaju najavljene izmjene cijena i uvođenja dodatnih naknada za korisnike, korisnici imati pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prošli je tjedna u Narodnim novinama objavilo izmjene Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adrese, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a te su izmjene stupile na snagu 23. svibnja.

Tada su i sva tri operatera najavila povećanje cijena, koje se kreće od oko 10 do 15 posto, obrazlažući da im povećanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra izravno povećava troškove.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram