Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2014

Sektor luksuznih roba ne osjeća krizu

Luksuzni sektor na globalnoj razini povećao je prodaju 12 posto, unatoč gospodarskoj krizi, a najveći udio u prodaji luskuzne robe imale su francuske kompanije...

U 2012/13. godini 75 najvećih svjetskih aktera u luksuznom sektoru generiralo je ukupno 171,8 milijardi dolara prihoda, navodi se u studiji tvrtke Deloitte.

Prosječna godišnja prodaja ovih kompanija dostigla je u promatranom razdoblju vrijednost od 2,3 milijarde dolara, uz rast od 12,6 posto u prosjeku, i čak od 14,3 posto kada se promatra razdoblje 2010-2012, i rast profita od 12 posto, ističu u Deloittu, a prenosi švicarski list 24 sata.

Najizrazitiji rast u promatranom razdoblju ostvarile su francuske luksuzne kompanije, na čelu s LVMH, čiji je godišnji prihod iznosio 21,06 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 18,2 posto.

Sljedi ženevska grupacija Richemont koja posjeduje marku Cartier i američka Estee Lauder koje su zabilježile prodaju u vrijednosti od 12,39 i 10,18 milijardi dolara, a nakon njih je francuska kompanija Kering (Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta i L’oreal).

Prema ocjeni ove istraživačke kuće, luksuzni sektor pružit će otpor krizi i u 2014. godini, iako njegovi rezultati dijelom zavise od uvjeta i ritma oporavka tradicionalnih ekonomija, kao i od izdržljivosti rizika na tržištima zemalja u razvoju.

U zaključku istraživanja navodi se da će u 2014. luksuzni sektor i dalje profitirati od porasta prodaje, kako klasične tako i putem interneta, naročito u zonama Azija-Pacifik, Latinska Amerika, Srednji Istok i Afrika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram