Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2014

Pad nominalnih neto i bruto plaća u ožujku

Posljednji podaci DZS-a za ožujak o prosječnim isplaćenim bruto i neto plaćama u pravnim osobama pokazuju blagi godišnji pad u nominalnom izrazu...

Međutim, zahvaljujući negativnoj godišnjoj stopi inflacije u ožujku (-0,4%) u realnom je izrazu prosječna neto plaća zabilježila blagi rast (+0,1%) dok je bruto plaća i u realnom iznosu zabilježila pad (-0,1%). Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.502 kuna što je za 14 kuna ili 0,3% manje nego u istom mjesecu prošle godine. S druge strane, u odnosu na veljaču, prosječna neto plaća je zabilježila rast za 1,4% odnosno viša je za 75 kuna.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 7.949 kuna što predstavlja nominalan pad na godišnjoj i rast na mjesečnoj razini. Tako je u odnosu na veljaču prosječna bruto plaća zabilježila rast za 1,8% odnosno 140 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 37 kuna odnosno 0,5%.

"Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram