Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2014

Neobične hrvatske poduzetnice: Časne sestre prodaju struju HEP-u

Časne sestre milosrdnice nedaleko od Zaprešića same proizvode svoju hranu, ali ističu se po nečem drugom - struju dobivaju zahvaljujući Sunčevoj energiji, koju potom prodaju HEP-u. Na režijama godišnje uštede desetke tisuća kuna, javlja HRT...

U duhovnom centru nedaleko od Zaprešića gotovo sve radi na prirodni pogon. Zadnji krik tehnologije krasi i krov centra - fotonaponske ćelije koje od Sunčeve energije proizvode električnu. Svaki kilovat sat koji prodaju HEP-u, mogu u realnom vremenu pratiti na internetu. Računica je jednostavna: što je dan dulji i sunčaniji, više se struje isporuči HEP-u, pojašnjava sestra Berislava.

Sestre se već dugo ne griju ni na plin zato što, kažu, može i jeftinije i ekološki prihvatljivije. Radijatore danas zagrijavaju s pomoću geotermalnih dizalica, koje povlače vodu iz izvorskih bušotina.

Cilj im je, kažu, živjeti u energetski i ekološki samoodrživom mjestu. Za to im treba i zdrava hrana, a nje nema bez kvalitetnog humusa, koji najbolje rade kalifornijske gliste. Sestre i njih uzgajaju.

HTV-ov video prilog o ovim nesvakidašnjim poduzetnicama možete pogledati ovdje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram