Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2014

Moody's ruši Agrokorov kreditni rejting?

Agencija Moody's uvrstila je danas sve rejtinge Agrokora na razmatranje radi mogućeg sniženja zbog najavljenog zaduživanja za 475 milijuna eura...

Agrokor je prošlog utorka objavio da namjerava pribaviti 475 milijuna eura putem 'PIK toggle' vrijednosnog papira koji će izdati novoosnovana holding kompanija SPV2, izravna krovna kompanija Agrokora d.d., navodi se u priopćenju Moody'sa.

Na internetskoj stranici Agrokora navodi se da novac namjeravaju upotrijebiti za isplatu "određenih manjinskih dioničara Agrokora", financiranje akvizicije Merkatora, plaćanje naknada i troškova povezanih sa zajmom i isplatu dividendi dioničarima.

Vrijednosni papir PIK ('payment in kind') predviđa plaćanje kamata ulagačima novim dugom a ne gotovinom a izdaju ih obično kompanije koje žele izbjeći gotovinska plaćanja. Obično uključuje niži prioritet naplate. Opcija 'toggle' podrazumijeva da izdavatelj za svako kamatno razdoblje može birati hoće li plaćati kamate u gotovini ili novim dugom.

"Iako SPV2 nije u sastavu ograničene grupe Agrokor, grupa namjerava upotrijebiti značajan dio novca od izdanja PIK-a za opće korporativne namjene, što će vjerojatno uključiti Agrokorovu kupovinu većine dionica Poslovnog sistema Merkator", navodi se u priopćenju.

Stoga je agencija uvrstila na razmatranje radi mogućeg sniženja ukupni rejting grupe B2, rejting koji iskazuje izglede za probleme u izvršavanju financijskih obveza B2-PD i instrumentni rejting B2, ističe se u priopćenju.

U Moody'su namjeravaju proučiti kanale financiranja između SPV2 i Agrokora d.d. kao i strategiju kompanije u razdoblju nakon akvizicije, financijski profil nove grupe i kreditnu metriku, kao i nove financijske obveze vezane s plaćanjem kamata za PIK toggle vrijednosni papir i stanje s likvidnošću.

Kao moguće pozitivne faktore naznačili su mogućnost da novonastala kompanija ostvaruje prihode u visini sedam milijardi eura i da osigura jaku poziciju na svim tržištima u regiji. U slučaju uspješne integracije kreditni profil kompanije mogao bi ojačati što znači da razmatranje ne mora nužno rezultirati sniženjem rejtinga, ističu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram