Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2014

Evo koliko bi koštalo otkazivanje Svjetskog prvenstva u Brazilu

Svjetska nogometna federacija (FIFA) osigurala se protiv mogućnosti da se pomakne termin održavanja Svjetskog prvenstva (SP), odnosno da u potpunosti otkaže turnir u Brazilu. Premija iznosi 900 milijuna dolara...

Polica osiguranja uključuje zaštitu protiv terorističkih aktivnosti, prirodnih katastrofa, ratova, nesreća ili nereda, potvrdio je agenciji Reuters jedan glasnogovornik FIFA-e. Time se Svjetska nogometna federacija osigurava protiv dva crna scenarija: pomicanja termina održavanja i "preseljenja" turnira na neku drugu lokaciju.

Dva crna scenarija

FIFA se, kako se tvrdi, primarno željela osigurati protiv mogućnost odgode ili selidbe SP-a, navodno se nitko u toj organizaciji ne boji mogućnosti da Mundijal bude u potpunosti otkazan. "FIFA se svjesno odlučila protiv sklapanje police osiguranja koja pokriva rizik totalnog otkaza SP-a", tvrdi glasnogovornik. I dodaje:

"Čak i ako se iz nekog razloga sportska priredba ne održi u planiranom roku, ekstremno je mala mogućnost da se turnir u potpunosti otkaže."

Ukoliko se to ipak dogodi, financijski rizik će FIFA "pokriti" iz svojih rezervi. A one nisu male.

Po navodima njemačkih osiguravateljskih društava, visina kompletnog pokrivanja svih rizika vezanih uz SP u Brazilu nije poznata. Za SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine ta je svota iznosila oko pet milijardi eura.

"Toliko bi iznosila ukupna gospodarska šteta da se turnir uopće nije održao", tvrdi se u Udruzi njemačkih osiguravatelja (GDV).

Pet milijardi dolara

Prije četiri godine je oko 130 televizijskih postaja iz cijelog svijeta za prava prenošenja utakmica s prvog Mundijala na afričkom tlu platilo (po procjenama) oko tri milijarde dolara. Najveći rizik za organizatore SP-a bila je upravo mogućnost da "otpadnu" prijenosi te reklame uoči i nakon uključenja na SP.

Kako bi uopće mogli platiti eventualne gubitke zbog primjerice nestanka struje ili grešaka prilikom prijenosa TV-signala preko satelita, organizatori SP-a sklapaju police kako bi se osigurali protiv rizika. I ne samo oni.

Police osiguranja za slučaj otkaza turnira sklapaju i sponzori, turističke agencije, avio-kompanije pa čak i proizvođači navijačkih rekvizita.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram